Idag uppmärksammar Google forskaren Inge Lehmann som föddes just den 13 maj 1888 i Köpenhamn. Lehmann var expert på jordbävningar, seismolog, och ledde Seismologiska avdelningen vid Geodætisk Institut i Köpenhamn åren 1928–1953. 1936 publicerade Inge Lehmann en artikel om att jorden hade en fast inre kärna cirka 5100 kilometer under jordskorpan. Det hade hon kommit fram till genom att studera effekten av ett jordskalv i Nya Zeeland.
Hon, ja! Heja Google som uppmärksammar framgångsrika forskare oavsett kön!
Inge växte upp i en familj som uppmuntrade sina döttrar att studera, hon hade dessutom en moster som tidigt var feminist. Mosterns dotter blev förresten handelsminister. Inge fick gå i en skola som leddes av Hanna Adler. Här behandlades pojkar och flickor lika. När Inge sedan kom till universitetet blev det en chock hur annorlunda det var där.
Idag är det fler flickor än pojkar som studerar på universitetet, men betydligt färre kvinnor än män som får ledande positioner, såsom professurer. Det beror inte på att kvinnorna får dåliga studieresultat, om någon nu trodde det. Inte heller på att de inte "vill" söka. Vi behöver putsa glasögonen på de som läser ansökningarna, stötta dem som söker och få fler kvinnliga förebilder på höga poster även inom den akademiska världen.