Borde kanske sova i skift…

Kategorier: Familjeliv.

Vissa nätter vill sömnen bara inte komma. Jag ligger där med korpgluggarna hysteriskt öppna och hjärnan är som full av pingpongbollar.
Så var det i natt. Jag kom i säng lite för sent, så det var väl något sömntåg som jag missade där. När jag äntligen låg där under täcket, så kände jag mig helt klarvaken. Trött i kroppen, men pigg i knoppen. Jag har blivit sjukt dålig på att läsa böcker, men grymt bra på att leka med telefonen… Så det blev lite Wordfeud och Facebook tills jag äntligen kände tröttheten komma, knappt fem timmar innan väckarklockan skulle ringa.

Jag har klarat mig ganska bra med lite sömn, men blir allt mer beroende av att känna mig utvilad. Det är helt enkelt inte kul att vara trött. Dessutom blir jag irriterad över att jag försätter mig själv i situationen. För väldigt ofta – tror jag – handlar det om att jag haft för mycket skärm framför ögonen för tätt inpå sovandet.

Andra nätter är det mer så att jag somnar i hyfsad tid, men sedan vaknar till och är ganska klarvaken efter tre, fyra timmar. Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, är det inte så konstigt. Fram till 1850-talet var det till och med vanligt att vi delade upp natten i två skift. Vi vaknade till efter några timmars sömn och klev upp och var aktiva, innan vi lade oss för att sova andra skiftet. Att ligga och sova åtta timmar i sträck är ett ganska nytt fenomen.

Tänk, vad lätt det är att stressa upp sig över att ligga sömnlös, i stället för att ta det hela med ro, kanske läsa en bok eller gå upp plocka lite i hemmet.  Det är ju inte säkert att det skulle vara så uppskattat, men annars skulle det ju vara perfekt att väcka sin partner också och helt plötsligt få tid att samtala och reflektera över något som hänt under dagen.

För några år sedan tillbringade jag några dagar hemma hos min mentor och guru Berit Ås, kvinnan som populariserade begreppet härskartekniker på 1970-talet. Hon var då drygt 85 år gammal. Vi skrev och jobbade tillsammans, men vid halv nio packade Berit ihop sina saker och önskade god natt.
– När vi ses i morgon har jag utkastet klart.

Och det hade hon. 🙂 Hon arbetar alltid så. Sover några timmar, vaknar till och sätter sig och jobbar en stund, innan hon sover vidare. Egentligen tror jag att det där skulle passa mig också – det är bara det att så länge jag har fasta tider att hålla mig till på dagarna, så är det svårare att få till. Det skulle vara intressant att ta reda på hur jag sover om jag inte har något yttre som styr.

Nu tänkte jag i alla fall inte göra om gårdagens sena skärmtid, utan släcka ner och önska god natt!

 

Detta är inlägg 34 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Kommentarer

 1. När jag inte är orolig eller stressad är min naturliga sömntid 00.30-8.30. Det upptäckte jag en lång och lugn sommar. Men ofta har jag mycket som snurrar i huvudet och då har jag som du: svårt att somna eller, faktiskt oftare, vaknar efter ett par timmar och kan vara vaken ca tre timmar innan jag somnar om. Då gäller det att inte ha något viktigt möte på morgonen. Vill gärna sova till nio de morgnarna.

  • Ärligt Talat

   Vad häftigt att du vet din naturliga sömntid. 🙂 Vad gör du när du är vaken så många timmar på natten? Kan du ta det lugnt och läsa, eller vrider och vänder du på dig i väntan på sömnen?

   • Jag ligger nog mest kvar i sängen och bara tänker… Jag har lärt mig att inte hetsa upp mig för att jag inte kommer att få tillräckligt med sömn, en sömning dag klarar jag. Det är om de blir många som det är jobbigt.

    • Ärligt Talat

     Precis så gör jag också. Fast jag skulle önska att jag kunde slappna av i den där vakenheten ibland och ta vara på den. Men det hänger ju på att inte ha fasta tider på dagen, tänker jag.

 2. Johani Karonen

  Du känner inte för att komma och räkna lite oräknade får borta på Korpatorp? Hehehe… När skämt åsido. Timmarna kring 22-01 kan ibland vara väldigt produktiva och fyllda av ”flow”, speciellt om en har deadline. Intressant att de sov två skift förr. Det hade jag inte koll på. Dåtidens teori om kroppsvätskor var kanske en orsak, och många sov sittande för att inte osunda vätskor skulle rinna till huvudet. Varma hälsningar / Johani

  • Ärligt Talat

   Haha! Ska absolut överväga fårräknandet. 🙂 Jamen, det känner jag igen – tiden mellan 22 och 01! Och det är klart om man som förr sov några timmar först, dessutom…
   Utmaningen idag är väl just att hitta sin egen rytm, när vi lurar vår kropp med ljus och har tillgång till hela världen jämt – så radio och TV aldrig behöver tystna. Vi kanske skulle hitta en ny sovställning – med huvudet under täcket. 😉

   • Johani Karonen

    Testade undertäcket-varianten en gång när det var kallt och jag sov under bar himmel. Fukten från utandningsluften orsakade lokala klimatförändringar och det blev extra ruggigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.