Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Jag är SÅ gammal

Kategorier: Familjeliv och Minnen.

Earth hourDag 19

Earth hour. Ett bra tillfälle till en stunds eftertanke, inte minst för dagens små som verkligen har noll koll på hur mycket som går på el. Till skillnad från en annan som var med vid oljekrisen 1973, då jag var ungefär lika gammal som Violen och hennes kompis. Den präglades av ett medborgaransvar och dekaler som ”Ett tomt rum är ett mörkt rum” satt uppklistrade i vår lägenhet och i skolan.
Vi släcker ner alla lampor, väntar med att sätta igång diskmaskinen, tänder stearinljus och sätter oss för att som vanligt spela kort. Man kan säga att vi har det precis som vanligt en fredags- eller lördagskväll, förutom att jag har svårare att se vad som står på korten.
Under kvällen spelades dessutom Spotifylistan med mellolåtar från 1953 till 2013. Jag kunde texterna på typ alla låtar från 1973 till 2003, särskilt dem som gjorts av Gärdestad, Skifs och Ledin. Ännu fler referenser till 1970-talet. Jag är verkligen SÅ gammal. Nej, självklart känner jag mig inte gammal, men det blir liksom väldigt tydligt när jag ser snart tolvåringarnas uppspärrade blickar, då jag berättar om när den och den låten vann mello. Waterloo, till exempel.

– Ja, den här är bra!
– Mm, den vann ju hela Eurovsion 1974.
– Va?! SÅ länge sedan??? Var du född då?
– Ja, jag var väl som ni är nu.
Uppspärrade ögon och tystnad…
– Vi sätter på snurrmaskinen – hur funkar den?
– Va? Ah, okej, grammofonen, jo titta här…
Den har nyligen plockats fram från säkert ett decennium i dammsamlande exil. Violen väljer en ABBA och får en genomgång av hur pickupen ska hanteras, så det inte blir en repa i skivan. Hon ser mycket skeptisk ut, men klarar det galant.
– Hur stänger man av?
– Ta upp pickupen.
– Okej, och sen den där grejen som är på skivan, liksom?

Herregud, barn! De vet inte ens vad en pickup är?! Jag kände att lektionen som den om den runda svarta pluggen som ligger bredvid är till för de EP-skivor som har extra stort hål i mitten, eller att damm ska blåsas bort från stiftet – inte pillas bort med fingrarna – ligger längre fram i tiden. Klart tösen ska lära sig hur en rullmaskin fungerar.
– Grammofon heter det.
– Jaja…

Jag vinner inte ens Hästen Persson, kortspelet som en gång var min paradgren. Jag är SÅ gammal…
Men när de har lagt sig, spelar jag min musik och det säger jag bara – de har inte mina moves när de dansar. Det har de inte.

 

 

image


Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Kommentarer

 1. Josefin Tagesen

  Hej! Jag och mina systrar spelade Hästen Persson när vi var barn och nu ville jag lära min son det men minns inte alls hur man spelar. Tack vare ditt foto kommer jag ihåg hur man lägger upp korten. Men sen då? Lägger man i stegar neråt med vart annan svart och röd? Skulle bli väldigt glad för svar! 🙂 mvh

  • Ärligt Talat

   Nejmen, vad kul att du också känner till Hästen Persson! Jag lärde mig det av en familj från Malung med sommarställe i Gagnef. Spelet heter egentligen Hasty Patience, men de kallade det Hästen Persson. Nu blev jag ju nyfiken om du lärt dig det från samma familj?

   Precis som du skrev, så lägger man i stegar nedåt med varannat rött och varannat svart. Precis som i patiencen Harpan. När det blir en tom spalt i Harpan kan du lägga en kung där och bygga vidare på den.

   Sedan har du ju en bunt med kort på hand. Dem bläddrar du fram tre och tre och kan från den högen lägga vidare på stegen eller på Essen på bordet. För så fort man får upp ett Ess ska det ut på bordet så att alla kan bygga vidare på det upp till kung i samma färg.

   Såväl Harpan som korten i handen ska alltså hanteras. Den som först blir av med korten ropar Hästen Persson!

   Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.