Ger inte efter för rädslan

Kategorier: En bättre värld, Jämställdhet och Motivation.

Dag 142

Nää. Så banne mig att jag tänker ge efter för den här tryckande, förlamande rädslan som bultar i mig. Det finns något som är mycket starkare: kärlek och hopp.
Idag vaknade jag och plockade genast upp telefonen för att uppdatera mig på valet i USA. Nöp mig i armen. Det är inte möjligt att jag faktiskt är vaken?! Men jodå, amerikanarna gav efter för sin vanmakt, sin rädsla, sin ilska – och gav makten över ett av världens mäktigaste länder till en man som talar om att de har helt rätt, de som är rädda och arga. Det händer ju här också, även om Jimmie Åkesson inte är utåtagerande på samma sätt som Donald Duc…, förlåt Trump. Jimmie överlåter det till sina kamrater som också sitter i riksdagen…

För mig är det fullkomligt obegripligt att man kan välja att gå den vägen. Det innebär att jag inte är så empatisk, som jag trott. För empati är att förstå och sätta sig in i andra människors känslor, även om jag inte håller med. Men det går inte. Jag kan inte. Jag kan inte på något vis, förstå att man väljer någon som står för att bygga murar, stänga gränser, sluta samarbeta, inte litar på andra, inte respekterar kvinnor, handikappade eller personer med annan hudfärg. Oavsett vad den personen heter eller vilket land hen är verksam i.

Men visst, ibland känner jag också att jag bara vill hem och stänga dörren om mig. Bära in massa ved, fylla kylskåpet med mat och inte behöva lämna mitt hem på flera månader i någon slags förhoppning om att världen där utanför ska rätta till sig av sig själv. Men så funkar det ju inte. Det är ju tvärtom så att jag visst kan åka hem och fylla kylskåpet med mat, men i så fall för att kunna ta emot så många fler hemma. För om vi är många som träffas, diskuterar, vill något och jobbar för det, så kan vi förändra världen.

På morgonen får jag ett sms från vännen L som säger att jag har gjort bra val i livet. Jag blir glad över att hon ser det, för så känner jag också. Och jag är glad över att jag är medveten om de val jag gjort. Det är ingenting i livet som ”bara blir”, det är vårt förhållningssätt till det som sker som avgör.

Så. En stor del av mig känner sorg över det val som amerikanerna gjorde i natt. En annan del känner att det kanske var det här vi behövde för att inse att USA inte är ett föregångsland längre. Vi har sedan andra världskriget höjt USA och inte minst deras kultur till skyarna, men nu kanske vi faktiskt kan inse att det är dags att vrida huvudet åt lite olika håll i världen för att lära oss något.  Makt och pengar må vara eftersträvansvärt för många, men inte det som vinner i långa loppet.

Jag är helt övertygad om att jämställdhet, öppenhet och respekt är ord som kännetecknar det samhälle som kommer att lyckas bäst. Och vet ni, hittills har mina val i livet varit väldigt bra och jag tänker fortsätta med det. Så jag väljer att inte ge efter för hopplöshet och vanmakt, utan istället sprida glädje, kärlek, puffa på, heja på, rösta på de människor som jag anser för oss framåt och uppåt och uppmuntra de unga omkring mig att fortsätta utbilda sig, engagera sig och göra skillnad.

When they go low, we go high.

 

Kommentarer

 1. Johani Karonen

  Hej Anna-Karin, du var inte ensam om att sätta kaffet i vrångstrupen i morse… Segertalet var en illustration av politikern Trump, när han håller sig till manus vilket han ju oftast inte gör. En svårbegriplig blandning av råkapitalism och Keynsianism. ”Nu ska vi bygga upp landets infrastruktur”, typiskt det man gör när man vill gasa på i en stagnerande ekonomi, men då måste man ha en statskassa att ta till och det är ju råkapitalister negativa till. Marknadskrafterna ska tyglas jobben flyttas från Kina hem till USA, och det påstår sig en miljardär kunna klara av och i samma veva ena landet.
  I Trump ser jag en populist som säger det folk vill höra och är en mästare på att pricka in punchlines, men att leda utvecklingen av det dynamiska och vildsinta USA. Känns otäckt, för att uttrycka mig milt. Min kollega här på jobbet var bekymrad för att det kommer att bli oro och upplopp.
  / Johani

 2. Åsa

  Tack Anna-Karin
  Du sätter så bra på mina tankar, känslor. Men, men vanmakten får som sagt inte förlama. Vi får kämpa ännu hårdare med att sprida kärlek, medmänsklighet
  Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.