Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Civilkurage kan vara lösningen

Kategorier: En bättre värld och Jämställdhet.
mandarinodlaren2

Kvällens biobesök lämnar spår

Dag 10
”Eftersom de flesta kvinnor utsätts för våld i hemmet och de flesta männen utsätts för våld på krogen, så borde männen stanna hemma och kvinnorna gå på krogen.” Sade kloka före detta fängelsedirektören Ann-Britt Grünewald.

Har du någonsin läst eller hört en varning till männen, att nu gör de bäst i att hålla sig hemma, för att det är mycket oroligheter och oprovocerat våld på stan? År 2016 är det fortfarande så för kvinnor: Det är farligt där ute, håll er gärna hemma, jogga inte i motionsspåren, gå inte ensam på stan när det är mörkt, gå inte ut och dansa ensam, ta taxi – inte tunnelbanan.

Vår tillgång till det offentliga rummet begränsas. När ska vi börja förmana de unga männen lika mycket som vi förmanar de unga kvinnorna att akta sig. Om grabbsen höll sig hemma skulle staden bli en betydligt tryggare plats.

I kväll gick jag på bio och såg en av de absolut bästa filmerna jag någonsin sett: Mandarinodlaren, en georgisk-estnisk film och hade det inte varit för att jag betalat medlemskap i filmklubben och dessutom hade barnfri vecka, så hade jag tyvärr aldrig gått och sett den.

Utan att avslöja någonting om handlingen (för jag tycker absolut att du ska se den), så tar den upp männens våld och det meningslösa krigandet. Det gör mig fullständigt skogstokig att tänka på alla unga män och kvinnor som dör i meningslösa krig. (Det är otroligt ont om meningsfulla krig.)

Tänk så många liv vi skulle spara om de som startar krigen också var de som möttes på slagfältet. Tänk vad de skulle akta sig för att starta sina krig, om det faktiskt var de själva som riskerade att dö! Det verkar ju vara ganska många som kan tänka sig att ställa upp som ledare, så det borde inte vara så svårt att rekrytera en ny.

Jag är innerligt trött på filmer som glorifierar kriget. Mandarinodlaren var inte en av dem. Den handlar om civilkurage. Om vi kunde få våra unga män att förstå vad civilkurage är, då skulle också de unga kvinnorna kunna njuta av att vandra på stadens gator oavsett tid på dygnet.

 

image


Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Kommentarer

 1. Mandarinmannen – den filmen ska jag lägga på minnet! Vet inte var jag ska finna den, men jag hoppas jag kommer åt att se den. Tack för tipset!

  Har du sett Suffragette? Den filmen går på SFBio i vart fall i Jönköping just nu. Mycket bra, handlar om kvinnokamp och kvinnohistoria.

  • Ärligt Talat

   Hej Mia! Mandarinodlaren heter den, jag hade skrivit fel på ett ställe i texten (tillrättat nu). Den kom ut i höstas, så håll ögonen öppna. Om inte annat kommer den väl förhoppningsvis i någon hyrfilmsform.

   Ja, Suffragette har jag sett. Också jättebra! Och så blev det en riktigt bra historiebeskrivning för mig att se Fröken Frimans krig på SVT i samma veva, intressant att tillvägagångssättet var så olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.