Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Jämställdhet? Det är väl bara trams, det?

Kategorier: Jämställdhet.

jämställdJag är ofta ute och talar om härskartekniker ur ett manligt/kvinnligt perspektiv. Det är mer regel än undantag att det då är någon som påpekar att även män blir härskade över. Så är det naturligtvis, men så länge vårt samhälle ser ut som det gör och så länge vår värld ser ut som den gör, så fortsätter jag att fokusera på mäns härskartekniker över kvinnor.

Det handlar inte bara om det personliga planet, utan är mycket större än så. Det handlar om hur vi växer upp i en verklighet som gång på gång talar om – på olika sätt – att pojkar, killar, grabbar, män och gubbar är mer värda än flickor, tjejer, töser, kvinnor och tanter.

Att det fortfarande är löneskillnader så stora som 13,4% mellan kvinnor och män år 2015, till exempel. Hur kan det vara en fråga som fortfarande segar sig fram? Det innebär att om en man och en kvinna med samma jobb och samma utbildning arbetar, så får kvinnan ingen lön för tiden efter kl.15.56. Och då räknar vi inte med att arbetstiden sträcker sig till 16.00, utan 17.00.

Jamen, på riktigt! Hur kan det ens vara lagligt att behandla hälften av befolkningen på det viset?

På söndag är det 8 mars och Internationella kvinnodagen. Hör du till dem som funderar över varför den fortfarande finns kvar? Då kanske du hör till dem som missat att unga kvinnor fortfarande ifrågasätts för sin klädsel när de blivit överfallna och till och med våldtagna på väg hem en kväll? Eller att små flickor omskärs så att de aldrig känner någon njutning när de har sex, utan tvärtom smärta?

Eller, du kanske faktiskt tror att vi inte har haft någon kvinnlig statsminister i Sverige än för att det inte funnits lämpliga kandidater?

Är du fortfarande tveksam, så tycker jag du ska klicka in dig på bilden här ovanför och ta del av 16 bilder som smärtsamt tydligt visar hur vi skiljer på killar och tjejer redan som små.

Självklart påverkas vi av det.

blogg100-logotype #blogg100 4 av 100

Kommentarer

  1. Alldeles för viktigt ämne att raljera om egentligen men punkt 10 i blå/rosa bilden stämmer ju! Vi tjejer är ju redan smarta…

Trackbacks

  1. […] söndag. Om det inte hjälpte med den där länken till bilderna med tjejers och killars leksaker (i blogginlägget i förrgår) för att övertyga dig om varför du ska uppmärksamma Internationella kvinnodagen, så kan jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.