Kan de, så kan jag!

Kategorier: En bättre värld, Föräldraskap, Jämställdhet och Motivation.

På en gräsmatta sitter familjer, ofta tre generationer, och pratar om de globala miljömålen. Bara en sån sak…
Om 13 år ska vi vara i hamn är det tänkt. Då ska de globala målen för ett hållbart samhälle vara uppnådda, enligt det FN-beslut som fattades 2015. Jag måste erkänna att jag inte riktigt satt mig in i vad de målen innebär. Förrän idag när Violens skola redovisade sitt temaarbete om just ett hållbart samhälle.

 
Wow… De som sitter i FN kavlade verkligen upp ärmarna ordentligt den där septemberdagen för två år sedan när de satte målen och deadline. Jag menar, 15 år är inte en speciellt lång tid för att utrota hunger, nå jämställdhet och få oss att hålla våra vatten och hav rena.

 

 

Det finns många skeptiker, många som anser att det omöjligt kan vara så stor fara med klimatet. Men vem vågar chansa, tänker jag? Och vem kan rimligen förlora på att vi skärper till oss? Klart det är obekvämt – förändring är ofta det. Särskilt om man inte tagit initiativet till den själv.

 

 

I kvällssolen vid sjön mitt i stan, på sittunderlag och filtar, med smörgåsar, sockerkakor och kaffetermosar uppdukade framför oss, så blev målen mer verkliga. Barnen, som vi ska lämna över till, satt och berättade om att det krävs 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans. Ett par!  Men de berättade också om vad vi kunde göra hemma för att dra vårt strå till stacken.

De fick mig att känna att det inte är omöjligt. Och det är nog första steget för att orka jobba fram mot målet. Det ger mig hopp att både se barnens beslutsamma blickar, men också att tänka på de män och kvinnor som för två år sedan bestämde sig för att det är möjligt att få en hållbar värld.

Kan de tro, så kan jag! Och kan jag tro, så kan jag också agera.

Detta är inlägg 86 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.