Naket? Usch och fy!

Kategorier: En bättre värld och Jämställdhet.

Dag 136

Vi lever i en underlig tid, där det naturliga är suspekt och det tillgjorda normalt. Och då tänker jag framför allt på flickors och kvinnors kroppar.
Jag är med i en Facebookgrupp, en sluten grupp för enbart kvinnor som bor på landsbygden. Ett forum där vi kan diskutera, ge tips och få råd om sådant som handlar om livet på landet. Det är alltifrån företagande och bredband till bärplockning eller kärleksrelationer. Häromdagen lade en av medlemmarna ut en bild från morgonens nakendopp. Det lär ha varit en vacker bild, fast det var inte många av oss som hann se den, eftersom Facebook plockade bort den.
Naket är som bekant stötande. Eller, jag tror det kan se ut hur som helst nästan, bara inte någon bröstvårta syns. Om den sitter på en kvinna vill säga. Mäns bröstvårtor är helt okej. Jösses…

Samtidigt finns Facebooksidor där flickor på bordell rangordnas, diskuteras och det är tydligen okej???

Jag har anmält bilder på Facebook, bilder där vuxna pekat mot barn med vapen, bilder som varit rasistiska, inlägg som haft våldsamma budskap. I samtliga fall utom ett har jag fått svaret att Facebook inte ansett inlägget stötande utan låter det vara kvar – det var tyvärr inte bilden på vapnet mot ett barns huvud, utan en sida där man uppmuntrades att slå någon rödhårig… Men en bild på en naken kvinna publicerad av henne själv i en grupp för kvinnor tas bort innan någon haft en tanke på att anmäla den. Skulle vara intressant att veta hur Facebookradaren fungerar och vad den egentligen går igång på. Uppumpade silikonbröst och rumpor i hotpants – helt okej. En kvinnokropp i ett kvällsdopp – usch och fy! Ammande kvinnor – brrr, det är verkligen brutalt läskigt enligt Facebook. Mulliga kvinnobilder anses stötande, medan smala och muskulösa är helt okej. Även om båda har minimala bikinis på sig.

Jag blir alldeles kallsvettig vid tanken på vart vi är på väg med vår syn på kroppar – såväl kvinnors som mäns. Varför är nakenhet så farligt? Varför fokuserar man inte istället ser på vad som kommuniceras i bilden? Vilken stämning förmedlar den? Vad vill den uppnå? Nakenhet behöver ju inte betyda sex. Och en hur påklädd bild som helst kan vara ytterst stötande ur såväl sexuellt som moraliskt perspektiv.

Nä, om Facebook tycker att de ska bidra till en vackrare värld, vore det bättre att plocka bort bilder på äcklig mat och Donald Trump…

 

PS. En passande illustration till det här inlägget hade naturligtvis varit ett par bröst, eller åtminstone en naken kropp. Men… då hade du kanske inte hunnit läsa det innan det censurerades… Frukt lär dock fortfarande vara okej…

Kommentarer

  1. Jan

    Du har så rätt, så rätt. Tyvärr. Som far till en nästan nioårig dotter känns det som en strid som MÅSTE vinnas: att det är insidan och hur vi är som är viktigt, inte utsidan och vad vi är. Än så länge går det bra, men hur länge?
    Du skriver bra och begripligt, min vän. Detsamma kan tyvärr inte sägas om Fscebooks moral- och etiksyn.

    • Ärligt Talat

      Tack Jan! Jag har en dotter på tolv och säkert blir problematiken mer kännbar när man vill skydda sin flicka från objektifiering. Jag väntar ivrigt på fäder och mödrar med söner som ger sig in i debatterna. Då kan det börja hända saker på riktigt. Tror och hoppas jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.