Okej om det är ett eget val

Kategorier: Föräldraskap, Integration och Jämställdhet.

De könssegregerade skolbussarna vid Al Azharskolan i Vällingby har upprört många. Mig med. Om det nu var medveten åtskillnad på flickor och pojkar. Men det är minsann inte svart eller vitt, detta…
Jag tänker inte gå in mer på just det här exemplet, men jag blev lite fascinerad över hur många olika turer nyheten tog i mitt eget huvud. Från: ”det är ju för jäkligt!” till ”fast det kanske var mest skönt för tjejerna att få sitta för sig själva?”

Huvudsaken är väl att det inte kommer påtvingat, att det inte handlar om att de inte får sitta bredvid varandra? Det här handlade ju om små barn och då brukar det inte vara något större problem att umgås mellan killar och tjejer. Men jag kommer ihåg sedan skoltiden och vi började komma in i puberteten, att det kunde vara riktigt skönt att få slippa killarna ibland på gympan.

Och idag har jag valt att träna på ett gym för endast kvinnor. Här kan muslimska kvinnor hänga av sig sina sjalar i omklädningsrummet och göra situps och armhävningar som vem som helst. Det hade de inte kunnat på ett vanligt gym, berättar de. Jag är innerligt tacksam över att det inte är anledningen till att jag tränar där. Jag har ett val. Jag har alla möjligheter att träna på vilket gym som helst, men jag gillar att träna för Anna som driver kvinnogymmet och framför allt är det en väldigt skön och avslappnad stämning där. Mycket fniss, skämt och väldigt chosefritt.

Jag säger inte att den stämningen inte går att hitta på ett gym för kvinnor och män, bara att jag inte har hittat den någon annanstans än här. Jag skulle heller inte ha något emot om det fanns ett gym för enbart män. Det måste väl vara lika skönt för män att slippa kvinnor ibland, som det är för oss att få vara ifred från män?

Så, absolut, jag skulle kunna förstå om flickorna på skolbussen i Vällingby tycker det är skönt att de får sitta ifred från killarna. Men det gör det inte okej om uppdelningen skulle vara påtvingad, att de inte får beblanda sig med varandra.  Och sannerligen inte om det är av religiösa skäl. Jag tycker vi arbetat bra med att få en sekulariserad skola och kan se många fördelar med det. Att tillåta friskolor med religiös inriktning känns som ett ordentligt kliv bakåt. Den delen av fostran kan vi föräldrar tillhandahålla, om vi tycker det är viktigt.

Och ja, det gäller även dem av oss som är kristna.


Detta är inlägg 36 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Kommentarer

 1. Håller med dig! Det är samma problem i debatten om speciella badtider för kvinnor, det har alltid funnits på vissa badhus men folk protesterar först när det är muslimska kvinnor som vill bada utan män. Om de får några timmar i veckan och lär sig simma på det sättet tycker jag det är en vinst för alla. Så länge specialbehandling ges till den ’svagare’ parten för att stärka den, så är det inget problem tycker jag. Det som är oacceptabelt är när man särskiljer könen för att begränsa kvinnan.

  • Ärligt Talat

   Åh, där formulerade du det jag inte har kunnat sätta fingret på: ”Så länge specialbehandling ges till den ’svagare’ parten för att stärka den”. Precis så känner jag med.

 2. Instämmer. Om killarna placerades fram i bussen för att de var bråkiga och tjejerna frivilligt satte sig för sig själva är det en helt annan sak än om barnen delades upp pga blandning av könen förbjuden. Jag har inga problem med att förstå att det kan vara skönt för tjejer/kvinnor att slippa det andra könet. Vi hade mestadels könsuppdelad gymnastik i högstadiet och gymnasiet och det var väldigt bra.

  • Ärligt Talat

   Och säkert kan det vara skönt även för killarna att få vara ifred från tjejerna ibland. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.