LUCKA 6
Idag har det minsann varit lucköppning här i stugan. Årets traditionella brödbak har klarats av och det känns i hela kroppen. Ugnsluckan har öppnats, stängts, öppnats, stängts...
Jag har rötter i Leksand och är uppvuxen med tult. Tult med messmör doppad i varm choklad efter skidutflykten, tult med cheddarost på jul och påsk. Tult är ett mjukt tunnbröd, som vi brukade bunkra upp med under sommarresorna till Dalarna, men som numer inte går att köpa i butik. Lycka när jag då - tack vare Facebook - fick veta att Karin och hennes syster Lena tagit fram ett recept på tult.
Kunskap är inget värt om man inte delar med sig av den, så för den som vill testa att göra ett smarrigt mjukt tunnbröd till jul kommer här en pedagogisk beskrivning. (Eftersom vi själva är så förvirrade varje år och inte kommer ihåg hur vi gjorde förra året, så blir det också en hjälp för oss i framtiden. 😀 )
För dig som inte är ett dugg intresserad, kan du sluta läsa här. 🙂
1.
Gå upp i ottan och tänd i spisen. Inte som på bilden, utan i den övre vänstra och undre högra. Nåja, det här visade sig också vara ganska bra, så tutta på i nedre vänstra luckan också.
2. Koka 1 kg potatis med skalet på. När den är färdig och fått svalna något, skalas den och pressas ned i degbunke. Blanda i 2 dl fint rågmjöl och 2,5 dl vetemjöl samt 1 tsk salt. Bearbeta degen på bakbordet och dela upp den i 8 lika stora delar som rullas till små bullar.
3. Kavla ut tunt. Kavla, mjöla, vänd, kavla, mjöla, vänd, svär och börja om från början. Men när du fått till en kaka som är tunn OCH hel, så baxa upp den på en bakspade. Skjuts in i ugnen!
4. Grädda till tulten fått lagom fin färg. Detta sker efter cirka en timmas bakande. Ja, inte för en enda tult, alltså. Men det tar lite tid för oss amatörer att hålla den vedeldade ugnen vid lagom temperatur. I år brassade jag till exempel på alldeles för mycket på undervärmen. Vi fick raka glöden åt sidan och insåg att det fanns en finess med att elda i vänster nederlucka - därifrån kan man hämta glöd att ha som undervärme, så blir det lättare att reglera. Den ska hålla ungefär 275 grader.
I övre vänstra luckan eldar vi kontinuerligt med späda vedträn. Även om det är rätt temperatur i ugnen kan man behöva lägga på mer ved för att ljus i ugnen. Lysved kallar vi detta för. 🙂
5. När tulten fått lagom färg tas den ut. Borsta av överflödigt mjöl. Använd en tapetborste eller annan mjuk borste. Gärna större än brödpensel, som blir lite pluttigt.
6. Vik ihop och lägg ovanpå varandra under en bakhandduk. Då behåller de sin fukt och får rätt seghet.
Det viktigaste av allt är naturligtvis att ha rackarns trevligt när det bakas, som Karin, Lena och jag har här. 🙂 Ta en nybakad tult med smör och njut!