Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Älskad sångerskas gömda öde Nr 83 av #Blogg100

Kategorier: Okategoriserade.

Idag skriver jag om något som jag inte alls hade tänkt. Men jag har inte kunnat släppa tankarna på det jag läste i morse i en annan blogg.
Anna Lena Lodenius skriver blogginlägget Att begrava en levande sångerska och det är helt enkelt en fruktansvärt skrämmande och sorglig text. Det handlar om en väldigt känd, en av våra mest kända sångerskor som isolerats på ett boende. Hennes barn tillåter inte några som helst besök. Hon har inte tillgång till telefon och får inte heller ta emot telefonsamtal.

Bloggaren Ann Allan skriver precis samma berättelse i sitt blogginlägg Du bad mig berätta … lilla sångfågel.

Sångerskan fick en stroke i höstas, hon är 89 år gammal och säkert kan det vara så att hon inte klarar sig hemma längre. Hon har diagnosen Alzheimer och säkert kan det vara så att det är svårt att låta henne röra sig fritt, med risk för att hon ska skada sig. Men därifrån till att fullständigt isoleras?

Jag mår bra av att tänka det bästa om människor. Och då tänker jag, att det här har hennes barn gjort för att de vill skydda henne. De vill inte att deras mamma ska bli utnyttjad, uthängd i pressen i sin skraltiga ålderdom. Någon slags missriktad välvilja har gjort att det har blivit helt galet.

För sångerskan vill inte vara ensam. Hon levde upp när vänner och tidigare kolleger besökte henne, spelade swingiga plattor för henne och pratade minnen. Även om minnet tidvis fallerar, så vill hon fortfarande skratta. Och vem har rätt att beröva en människa hennes skratt? Hon har bett dessa kvinnor att berätta.

Du är säkert lika nyfiken som jag var, på vem denna sångerska är. Kvinnorna nämner inte hennes namn i sina texter, och eftersom de känner henne, har de säkert skäl för att inte göra det. Av respekt för dem och för henne, gör jag likadant.

Men läser du blogginläggen och kommentarerna så framgår det helt klart. Och när jag fick bekräftat det jag misstänkte, då blev jag ännu mer iskall.

Fast det här är ju lika sorgligt tragiskt vem det än är, som behandlas på samma sätt.

Jag är så stolt och lycklig över min vän vars mamma bor på ett demensboende. Vännen bor 20 mil därifrån, men besöker sin mamma regelbundet och vid besöken tar de ett glas vin och äter hemlagad mat som vännen tar med sig. Mamman lever i sin egen värld och den verklighet hon lever i ifrågasätts aldrig. Hon får besök av trevliga personer (sina barn, fast hon inte alltid är medveten om att de är just det), som mitt i saknaden av sin mamma, låter henne hållas i sin värld av minnen.

Det är värdigt. Så borde alla få ha det när de blir gamla och sjuka. Även om man är en världsberömd sångerska.

Kommentarer

  1. Hej bästa vän! Tack för vad du skrev om din anhörig som var drabbad på Anna-Lena L.s. sida vad rör vår egen SÅNG-fågel Alice Babs! Jag har själv en Alzheimerdrabbad Mor, lever i Paradis mot hur vår egen Alice Babs har det… Jag har haft en galen natt ”en Babs-natt” av sällan skådat slag… Av sorg, ilska och besvikelse hur vi år 2013 kan behandla våra äldre och dementa… Och detta har pågått i två veckor på webben då vi vet alla vem den drabbade är !!! Jag kan INTE vara tyst…Men nu är det stiljtje i skrivandena, men inte in Action hoppas jag! Men Alice yngsta dotter skrev ju i en tidning i början av veckan, att det nu finns en bandad interjuv med Alice B. där ”hon själv talar om sina önskningar”! ??? För att vi skulle lyssna mer än prata kanske? men jag vill tro att alla som rörs av denna historia om Alice/Demensvården, har mycket respekt och kunnighet i av vad de/vi uttalar… En sund och bra dotter/döttrar/barn hade väl förstått detta långt innan… Men det behövs mer KUNSKAP om hur äldre & dementa ( kan) drabbas på ålderns Höst…Särskilt då en person har drabbats av Stroke också! Detta tycks hennes barn vara helt okunniga om, hur vi skall förhålla oss! Kommer säkert att skriva mer, då jag har djup erfarenhet av in egen Mor… Detta berör OSS ALLA!!! ha det bäst…. Alice – tappa inte modet! Vi är PÅ DIN SIDA!!!

Trackbacks

  1. […] Anns blogg: Du bad mig berätta… lilla sångfågel Anna-Lena Lodenius: Att begrava en levande sångerska Ärligt Talat: Älskad sångerskas gömda öde […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.