Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Fy sjutton för dåliga powerpointpresentationer!

Kategorier: Okategoriserade.

För ett tag sedan var jag på ett riktigt bra seminarium. Ämnet var klockrent, föreläsarna var intressanta och åhörarna precis dem jag ville träffa. Ändå kände jag mig… tja, lite respektlöst behandlad, måste jag säga.

Jag bokar in mig på ett seminarium ett par månader innan det äger rum. Eftersom det redan då står i programmet vilka som ska prata, så tänker jag att föredragshållarna har vetat om det minst lika länge som jag.
Jag betalar in några tusenlappar, bokar resa för ytterligare några tusenlappar eftersom seminariet är i Stockholm och åker dit med hög förväntan.

När jag då får lyssna till föreläsare som ursäktar sig med:
”Jag har hållit den här presentationen på både svenska och engelska, så det blir lite blandade bilder här”
eller
”Ja, de här bilderna behöver vi inte titta på här, jag bläddrar förbi lite fort”
eller
”Jag vet inte om ni kan se vad det står här, men…”
Ja, då blir jag snudd på skogstokig!

Jag förväntar mig mer av föreläsare. Jag förväntar mig att de ägnar ett par timmars förberedelse åt sin presentation. Det handlar faktiskt om respekt för sitt auditorium.
Hinner man inte det, så kan det vara en nog så god gärning att helt och hållet skippa sina bilder.

En bra powerpointpresentation ska vara ett stöd för dina ord: ett bra foto eller kanske bara ett enda ord på en bild. Bilden ska inte ta fokus från dig och det du säger, utan förstärka ditt budskap. För ett föredrag på 30-40 minuter räcker det med ett tiotal bilder. Max.

Och vet du, om du nu känner dig träffad, om du vet att du har powerpointpresentationer som är resultat av klipp och klistra, men som du inte ids arbeta vidare med – kanske för att du inte vet hur du ska förbättra dem.
Ja, då kan du anlita Ärligt Talat.

Svårare än så är det inte! 🙂


Som sagt…

 

 

Kommentarer

 1. Karin Yllö-Werner

  BRA! Mitt i prick!! Hur många värdelösa och irriterande tråkiga föreläsningar har man inte suttit där ppt snarare förvärrat än hjälpt till! För inte så länge sedan var jag på en utbildningsdag med 125 bilders stöd. Vem orkar? Du måste kunna det du pratar om och använda bilderna till att förstärka med fler sinnen. Det ska inte gå att använda en ppt -presentation som stödanteckningar – de måste finnas i sitt sammanhang. Så ta hjälp av såna som älskar att pilla med detta! Det gör jag!

 2. Åsa Mwansa

  Så rätt så rätt! Vi hade en personaldag härförleden med besök av en föreläsare som togs med taxi från tåget, var hos oss 45 minuter och sen direkt med taxi tillbaka till tåget och hem till Stockholm igen. Man tänkte att detta måste vara något alldeles särskilt. Istället var det en person som använde ppt som minnesanteckningar och egentligen inte sa något alls, utöver det som presenterades i skrift. Tur att det var så kort. Resten av dagen hade vi raka motsatsen, en kvinna som jag gladeligen skulle spendera både en fredag och lördagkväll med att lyssna på. Hon var ren underhållning, med behållning.

 3. Ingemar Lindahl

  Jag var på en IT-konferens för folkhögskole- och studieförbundsfolk för några år sedan. Ett antal föreläsare körde sina, visserligen perfekta, men dötråkiga PP. Så kommer en informationsprofessor från Göteborg upp. Drar på en gammal overhead. Där står, uppenbarligen handskrivet: ”Friends don’t use Power Point”. Det är vad jag minns från två intensiva dagar. Och att jag träffade en vän jag inte sett på tjugo år.
  Nu är väl inte detta ett totalt nederlag för PP, och du har så innerligt rätt: Man ska ha respekt för sina åhörare. Och gärna älska dem.

  • Där kan man också se vidden av att bryta av med något oväntat. 🙂 Det viktigaste är ju att skapa kontakten med sina åhörare. För många blir nog ppt-bilderna ett bra skydd att gömma sig bakom och stödja sig mot.
   Det är därför jag tycker det är så oerhört roligt att föreläsa om muntlig presentationsteknik och få dela med mig av tips om hur man blir bekvämare i talarrollen. För när man väl vågar möta sin publik, får man ju så otroligt mycket tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.