Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Lucka 7: Vad du än gör blir det rätt

Kategorier: Okategoriserade.

LUCKA 7

Har just sett andra avsnittet av Blå ögon. Och mår illa. Inte för att jag tycker att serien är dålig. Tvärtom, den hanterar bara så oerhört obehagliga frågor. Trygghetspartiet har många likhetstecken med verklighetens Sverigedemokraterna, så många att Sverigedemokraterna protesterat och sagt att det är en nidbild.

Det var ju inte tänkt att det skulle vara en valrörelse när serien började sändas, utan det var till och med så att SVT väntade med att sända tills valrörelsen i september var över. Nu är det som det är och förhoppningsvis kan det kanske föra med sig bra diskussioner.

Men framför allt känner jag egentligen att det kommer inget gott ut av det, för det är så läskiga vibbar hela tiden, att jag blir mest rädd. Som jag skrev häromdagen, i varje situation kan jag välja om jag vill reagera med rädsla eller glädje. Jag blir nog gladare om jag slutar titta på Blå ögon. Men jag kanske bör utsätta mig för det här?

Och så hamnar jag tillbaka i den frågeställningen som jag så ofta gjort genom åren:  Varför anser många att det är naivt att tro på det ljusa och det goda? Och realistiskt att lyssna på det som är kritiskt och till och med negativt?  Blunda för verkligheten vill jag inte göra, men verkligheten ser väl väldigt olika ut beroende på vem som tittar?

Den fjärde härskartekniken som Berit Ås identifierade är Dubbelbestraffning: Vad du än gör, så gör du fel. Jag är en mycket större anhängare av bekräftelsetekniken Dubbelbelöning: Vad du än gör, så tänker jag att du gör ditt bästa. Det är mitt sätt att leva och andas på. Så, ja, jag tänker att när människor lämnar sitt hemland, sin släkt och sina arbeten, så finns det en väldigt god anledning till det.  Jag tänker att mångkulturen alltid har byggt det här landet – precis som så många andra länder – titta bara på USA  dit min farmor och farfar utvandrade i början av förra seklet.

Jag ska rösta i mars. Fram tills dess ska jag samla på ord. Ord som de olika partierna använder sig av. Jag tror redan nu att många av de orden blir trygghet, tillväxt och ansvar.

Jag hoppas att jag även kan räkna in solidaritet, jämställdhet och öppenhet.

 

Logga_Blogg24 #blogg24 – 07

Kommentarer

  1. jag reagerade precis som du ang serien Blå ögon. Oerhört otäck och obehaglig. Väldigt nära dagens verklighet. Så obehaglig att man faktisk reagerar med att vilja sluta se på den. Vilket troligen inte var intentionen för serien…

  2. Fint inlägg. Har inte vågat se Blå ögon. Läste nyligen en bok som tog upp samma problem och jag blev bara rädd. Självklart ska vi rösta i mars. När vi nu har fått möjlighet att säga vår åsikt, bör vi ta vara på det och inte tänka ”men jag har ju redan röstat”. Vet att många faktiskt tänker så.

    Kram Kim 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.