Warning: getimagesize(/home/arligttalat/public_htmlhttps://dev.arligttalat.nu/wp-content/uploads/2015/04/default_image_logga.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/arligttalat/public_html/wp-content/themes/ultimatum/wonderfoundry/functions/common/image.php on line 38

Skrämmande näthat

Kategorier: Okategoriserade.

Har just sett kvällens Uppdrag Granskning om Män som näthatar kvinnor. Blev så fruktansvärt illa berörd, precis som jag blivit de få gånger jag halkat in på Flashback.
Hur var det nu Strindberg sa? ”Det är synd om människan”.
Det är svårt att sätta sig in i hur de människor mår och fungerar, som fullständigt spyr ut sig de vidrigaste kommentarer. Men mest illa berörd blev jag ändå över H&M:s handfallna sätt att hantera de tusentals hotfulla kommentarer som kommit in på deras Facebooksida, mot en ung tjej som ville få igång en seriös debatt och dialog med H&M om en tröja. Och över Polisen som lade ner förundersökningen om dessa hot, dagen efter att hon hade lämnat in en polisanmälan om dem.

Fantastiskt starkt av kvinnorna (journalister, programledare, debattörer) som ställde upp och läste några av de hot de fått – bara för att de gjort sitt jobb. Läste nu på SVT:s sida att man varit tvungen att stänga kommentarsfältet på YouTube, eftersom det bara vällde in nya hot av samma sexistiska slag, som de som lästes upp.

Om vi bara accepterar att folk uttrycker sig hur som helst bara för att det är på nätet, så tror jag vi är fel ute. Precis som det är helt förkastligt att uttrycka sig plumpt, skriva med versaler eller förolämpa någon i mejl – just bara för att det är så lätt att göra det när man inte har personen framför sig. Det är så otroligt viktigt att vara extra tydlig när man skriver till varandra. Ett kort och koncist mejl kan uppfattas helt annorlunda av mottagaren mot vad sändaren hade tänkt. Ironi funkar till exempel inte alls – då får man förtydliga det med en smiley, eller på annat sätt. Här finns det mycket att göra för oss kommunikatörer!

Usch, det är lätt att fullständigt gå under om man uppehåller sig för länge vid människors uppdämda hat och ondska, som jag gjorde i tv-soffan tidigare. Jag tror det får räcka för idag. Nu behöver jag något som får mig att må bättre och här kommer hon, Nina Simone och My baby just cares for me.

Lyssna, njut och fröjdas över det goda i livet, så att vi orkar ta tag i det som inte är bra. Trots allt så tror jag faktiskt att det goda vinner.

#Blogg100

 

 

Kommentarer

  1. Vad bra att du tog upp detta! Jag orkade faktiskt inte se hela programmet, blev också mycket illa berörd av den unga flickan som på ett så föredömligt sätt ifrågasatte HM:s tröja. I Aktuellt tog man upp ett franskt förslag om att inga kränkande texter ska få förekomma på Twitter. Men, enligt Twitter lyder de under amerikansk lag, vilket innebär fullständig yttrandefrihet.
    För min del tycker jag kommentatorsfält många gånger är onödiga. Någon form av uppstramning måste ändå införas, så här kan det väl logiskt sett inte fortsätta…
    Keep on going för att det goda vinner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 9 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.