Kontakt

Härskartekniker

Det som utmärker en härskarteknik är att den utövas av någon som står högre i rang än den utsatta.

Det finns många teorier om härskartekniker och olika åsikter om hur många tekniker som kan finnas. När Berit Ås lade fram sina teorier på 1970-talet hade hon identifierat fem tekniker: Osynliggörande, Förlöjligande, Undanhållande av information, Dubbelbestraffning och Påförande av skuld och skam. Fem härskartekniker, så att de rymdes på ena handens fingrar. Berit Ås ville att de skulle vara lätta att komma ihåg och lätta att signalera till varandra. Två fingrar i luften till kollegan under mötet betydde "jag ser att du utsätts för förlöjligande".

Det bästa sättet att motverka härskartekniker är kunskap. I och med att vi förstår vad det är som händer när härskarteknikerna utövas och kan identifiera dem, kan vi också bemöta dem och bekräfta den som är utsatt. Empowerment Nätverket vid Stockholms Universitet har identifierat motstrategier och bekräftartekniker, som är enkla att ta till sig.

Är du intresserad av en föreläsning om härskartekniker och hur vi kan bemöta dem, så hör gärna av dig!

 

Broschyr
Jag har sammanställt härskarteknikerna, motstrategierna och bekräftarteknikerna i en liten broschyr. Här nämns också de två härskartekniker som Berit Ås kompletterade med: Objektifiering och Våld eller hot om våld.

Ladda gärna ner broschyren genom att trycka på länken under bilden och skriv ut den dubbelsidigt. Vik ihop den och lägg den i fickan, portföljen eller handväskan.

 

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross