Kontakt
4 mars 2014

Andra svinerier #Blogg100 3 av 100

SJ...Scan... SJ... Scan. Huh, idag var det svårt att välja bloggämne. Har TVÅ anledningar att vara riktigt förbenad. Riktigt uppfriskande, får jag säga. Men det får bli nedläggningen av Scans slakteri i Skara idag:

Tack alla butikskedjor som fortsätter att annonsera och locka kunder med dansk fläskfilé för 49 kronor kilot! Nu stänger Scan sitt slakteri i Skara, eftersom det säljs för lite svenskt griskött. 150 personer förlorar sina jobb. Hoppas det känns riktigt fint.

Att handeln säljer det vi kunder efterfrågar, det är bara trams, det!

Det danska köttet är olagligt, säger min kollega professor Bo Algers på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Och det säger han med all rätt. Danmark, Tyskland och fler med dem producerar kött på ett sätt som strider helt mot EU-regler. Här knör man in fler grisar än vi skulle drömma om på samma utrymme, skiljer suggorna direkt från kultingarna, knipsar knorrarna av dem, för att de inte ska bita av varandras (som grisar när de är stressade, understimulerade och bor i karg miljö)  och ger dem antibiotika i förebyggande syfte.

Jag vet inte vad du tycker, men sånt kött vill jag inte äta. Vare sig som filé eller som del i skinka, leverpastej eller korv. Det finns butiker som slår sig för bröstet och säger att de bara säljer svenskt kött. Då gäller det oftast det färska köttet. Inte det frysta, och inte charkprodukterna. Här gäller det att hålla sig alert som kund! Spana efter svenska flaggan!

Svenska grisar har knorr på svansen, tillgång till strö att böka i och har större möjlighet att utöva sina naturliga bobyggarbehov. Nejdå, inte alla grisbönder är Guds bästa barn, men jag lovar er att det ser betydligt bättre ut här i Sverige, än i vårt grannland.

Det är hög tid för handeln att ta sitt ansvar, att inte påstå att de säljer det vi vill ha. Det är dags att handeln tar ett steg framåt, är stolta för sin kunskap om varorna och kunnigt lotsar oss kunder mot kloka val. För den konsument som inte vill lägga en förmögenhet på mat, så finns det många vägar att gå och ändå kunna äta svenskt. Ett sätt är att minska ner på köttportionerna och för samma peng kunna köpa ett kött som producerats på ett sätt som funkar både för människan och djuren. Eller så kan man göra som min brorsdotter sa när hon var betydligt mindre än hon är idag. Hon skulle bli vegetarian och bara äta korv!

Åhh, jag längtar redan till i morgon. Då ska jag blogga SJ. 🙂

God natt!

PS. Läs gärna Bo Algers öppna brev till handeln!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross