Kontakt
30 mars 2017

Är SÅ trött på "hjältar"

Nej tack! Jag vill inte bli skyddad av medborgargarden eller medelålders och gamla gubbar som tycker att de vet bäst och agerar på eget bevåg. Nej tack! Nej tack!

Roddy Benjaminsson har startat en hashtagg och hänger ut brottsmisstänkta och dömda, skriver bland andra tidningen SLA. Alltså, även misstänkta. Roddy har lagt ut en bild av en häktningsframställan där namn, personnummer och adress till en misstänkt person framgår. Alltså innan personen har avgjorts vara skyldig eller oskyldig.

Och pöbeln hurrar. De som tycker att systemet håller på att kollapsa och vi måste skydda våra kvinnor. "Våra"? Jag är banne mig inte deras kvinna och det som är största hotet mot vårt system är de som säger att de vill ta lagen i egna händer.

Roddy påpekar att han hänger ut alla, oavsett var de kommer från. Alltid något. Och jag kan hålla med om att jag många gånger stönat över straff som verkar löjeväckande låga eller fall där någon frikänns, trots att det verkar så uppenbart att personen är skyldig.

Men jag är verkligen så tacksam över att jag bor i ett land där vi har ett system som fungerar. Ett land med demokrati och ett rättssystem som inte är korrupt.  Och människor som studerar lagen i åratal innan de får praktisera den i rättssalarna.

Alltså, våldtäkterna har ju inte ökat i Sverige, även om det finns de som hävdar det. Däremot har klassificeringen ändrats, så idag räknas till exempel även våldtäkt inom äktenskapet för våldtäkt - vilket inte är fallet i många länder.

Jag håller med Roddy om att det är fruktansvärt att kvinnor blir misshandlade och våldtagna. Kvinnofrid vore fantastiskt! Mansfrid också, för den delen.

Inte schöen får vi ett bättre samhälle av att misstänkta människor hängs ut med bild och namn i sociala medier?! Tror man det kan man ju inte sin historia för fem öre. Och inte blir det ett dugg bättre när en person som spelar gladiator Hero i ett tv-program är den som gör det. Han som är idol för så många barn och ungdomar.

Hallå?! Vilket årtusende kommer de ifrån, dessa män som vill skydda kvinnor. Vill ni "skydda era kvinnor" så arbeta för jämställdhet, snacka med era söner om hur man gör för att inte våldta eller hur man använder språket och inte nävarna för att argumentera.

Nämen, alltså, jag känner att de här frågorna snarare behöver hjärna än uppumpade muskler. Inte alltid ett motsatsförhållande, ska jag erkänna, men i det här fallet så verkar det inte bättre. Eller nej, jag ska inte raljera, jag ska inte sänka mig till någon lägre grads argumentation. Låt mig bara säga att jag tror verkligen inte på quick fixes, medborgargarden och självutnämnda hjältar.

Jag kan bli uppriktigt rädd för människor som tror att deras roll är att skydda mig. Om de inte verkligen har det uppdraget i sitt yrke. Och jag blir ännu mer rädd när jag hör hur de (de som kommenterar på Benjaminssons Facebooksida, bland annat) föraktfullt uttalar sig om exempelvis advokater och jurister som om deras kompetens inte är något värt jämfört med att besöka en kvinnojour. Det här föraktet för kunskap... Det som vi har kunnat höra från Mr Trump och hans anhängare på andra sidan Atlanten, det som till väldigt stor del utmärker den högervind som blåser även här.

Att man litar mer på en "vanlig människa" än på en som är lärd. Att man inte förstår värdet av kunskap... Att man inte ser sambandet mellan ekonomisk framgång, jämställdhet, trygghet, fred och utbildningsgrad. Att man verkligen inte kan sin historia...

Är det något det är dags för så är det att vi alla funderar på vem som har nytta av att vi tror att vårt system håller på att kollapsa. För det håller inte på att kollapsa. Inte någonstans. Oavsett vad alla dessa självutnämnda experter vill påskina - de som vet eftersom de känner någon som känner någon som...

Allt är självklart inte perfekt , ens här i Sverige, men det finns det bättre sätt att arbeta för att det ska bli, än att ta lagen i egna händer.

 

Detta är inlägg 30 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross