Kontakt
3 april 2017

Borde kanske sova i skift...

Vissa nätter vill sömnen bara inte komma. Jag ligger där med korpgluggarna hysteriskt öppna och hjärnan är som full av pingpongbollar.
Så var det i natt. Jag kom i säng lite för sent, så det var väl något sömntåg som jag missade där. När jag äntligen låg där under täcket, så kände jag mig helt klarvaken. Trött i kroppen, men pigg i knoppen. Jag har blivit sjukt dålig på att läsa böcker, men grymt bra på att leka med telefonen... Så det blev lite Wordfeud och Facebook tills jag äntligen kände tröttheten komma, knappt fem timmar innan väckarklockan skulle ringa.

Jag har klarat mig ganska bra med lite sömn, men blir allt mer beroende av att känna mig utvilad. Det är helt enkelt inte kul att vara trött. Dessutom blir jag irriterad över att jag försätter mig själv i situationen. För väldigt ofta - tror jag - handlar det om att jag haft för mycket skärm framför ögonen för tätt inpå sovandet.

Andra nätter är det mer så att jag somnar i hyfsad tid, men sedan vaknar till och är ganska klarvaken efter tre, fyra timmar. Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, är det inte så konstigt. Fram till 1850-talet var det till och med vanligt att vi delade upp natten i två skift. Vi vaknade till efter några timmars sömn och klev upp och var aktiva, innan vi lade oss för att sova andra skiftet. Att ligga och sova åtta timmar i sträck är ett ganska nytt fenomen.

Tänk, vad lätt det är att stressa upp sig över att ligga sömnlös, i stället för att ta det hela med ro, kanske läsa en bok eller gå upp plocka lite i hemmet.  Det är ju inte säkert att det skulle vara så uppskattat, men annars skulle det ju vara perfekt att väcka sin partner också och helt plötsligt få tid att samtala och reflektera över något som hänt under dagen.

För några år sedan tillbringade jag några dagar hemma hos min mentor och guru Berit Ås, kvinnan som populariserade begreppet härskartekniker på 1970-talet. Hon var då drygt 85 år gammal. Vi skrev och jobbade tillsammans, men vid halv nio packade Berit ihop sina saker och önskade god natt.
- När vi ses i morgon har jag utkastet klart.

Och det hade hon. 🙂 Hon arbetar alltid så. Sover några timmar, vaknar till och sätter sig och jobbar en stund, innan hon sover vidare. Egentligen tror jag att det där skulle passa mig också - det är bara det att så länge jag har fasta tider att hålla mig till på dagarna, så är det svårare att få till. Det skulle vara intressant att ta reda på hur jag sover om jag inte har något yttre som styr.

Nu tänkte jag i alla fall inte göra om gårdagens sena skärmtid, utan släcka ner och önska god natt!

 

Detta är inlägg 34 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross