Kontakt
18 augusti 2018

Danius for president!

Sara Danius - ett så otroligt starkt och bra sommarprogram hon sände idag. Det måste ha retat vissa män till fullständigt vansinne. Att hon faktiskt inte har vett att hålla käften.
Jag vågar påstå att det är ett tämligen omanligt sätt att reagera på. Får man gå från sin post, så borde man ha vett att hålla sig undan rampljuset och slicka sina sår hemma på sin egen kammare. Eller nöja sig med att bli sparkad snett uppåt. Men Sara Danius slickar vare sig sår eller håller sig på sin kammare. Sara Danius håller fast vid den linje som fick henne avsatt som Svenska akademiens ständiga sekreterare och jag högaktar henne något grymt för det. Hon blev, som hon påpekar avsatt för att hon skötte sitt jobb. Det är hon inte ensam om!

Det är ju väldigt jobbigt det här att börja umgås med människor som kommer från andra kulturer (än den traditionellt manliga, till exempel), är uppfostrade på ett annat sätt och inte håller käft när de borde, inte böjer sig som de borde, inte blir livrädda när de borde och inte gör allt för att passa in. Så måste det ha känts i Svenska akademien i takt med att kvinnorna blev fler och därmed fick det lättare att inte bara passa in, utan sade: men hallå, det här är ju fel - så kan vi inte göra det strider mot reglerna. Nej, det innebär att inte alla kvinnor går ihop och gör gemensam sak, men ju fler kvinnor desto lättare att agera som individ. Faktiskt.

Tyst min mun, får du socker. Men Sara Danius lockas inte av socker, utan håller sig till sin hederskodex, som inte handlar om att hålla ihop flocken, bara för att de är en flock - utan en hederskodex som säger att man ska göra så att det blir rätt. Det var hennes uppdrag; att modernisera Svenska akademien. Ingen hade väl bara räknat med att hon skulle göra det så till den milda grad bra - och inte heller att #metoorörelsen i Sverige till stor del skulle få fart i och med vittnena mot den så kallade kulturprofilen.
Så upp på bordet och ut i etern om svågerpolitik, brott mot stadgarna och brott mot sekretess.

Om Horace Engdahl kan sitta kvar i Svenska akademien efter idag, då finns det ingen heder kvar där och då kommer akademien rimligtvis inte att kunna ses som något annat än en liten patetisk dammig liten instans. Och såna har vi väl inget behov av? Det är väl inte det som ett modernt, jämställt och ekonomiskt framgångsrikt Sverige vill bli förknippat med?

Det krävs mod och en stark ryggrad för att fortsätta göra det Sara Danius gjorde idag. Hon hade den säkert redan innan, men jag vet många som fått sina ryggrader stärkta i och med #metoo-rörelsen. Och nej, det betyder inte att alla män är kräk. Det betyder bara att de som beter sig som kräk får ta på sig skulden själva och inte deras offer.

Tack Sara Danius för att du tar #metoo-rörelsen ytterligare ett jättekliv framåt och inte håller käften!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross