Kontakt
14 juni 2017

Därför fortsätter jag att tjata

Ibland - inte ofta, men ibland - får jag frågan varför jag fortfarande tjatar om jämställdhet. Därför.
Jomen, det finns människor - kvinnor och män - som tycker att vi har kommit så långt nu, att vi inte behöver vara så kantiga och militanta, vi feminister. Det är ju lätt så att det förstör den goda stämningen.

Det finns fortfarande de som tycker att man borde kunna ta ett kvinnoförnedrande skämt för just ett skämt. Det finns de som tycker att vi ju nästan har lika mycket i lön och det borde väl räcka. det finns de som inte tycker att det är konstigt att vi pratar om komiker och kvinnliga komiker. Om rockband och tjejband.

Det finns de som tycker att killar som beter sig illa mot tjejer (försöker knäppa upp behån, drar i håret, knuffas...), trots allt bara är typiskt killar - kärlek börjar alltid med bråk. Och sånt får man väl ändå ha överseende med. Det tycker inte jag. Därför fortsätter jag att föreläsa om härskartekniker ur ett jämställdhetsperspektiv. Därför fortsätter jag att tjata om jämställdhet.

Anna Kinberg Batra sa i går att Sverige är ett jämställt land. Och det har hon ju alldeles fel i. Vi ligger visserligen bättre till än väldigt många andra, men har långt kvar. Däremot är Sverige ett land där vi strävar efter jämställdhet. Men vi kan definitivt inte luta oss tillbaka och tro att vi är i hamn.  Det är inte som att framgångar gjuts i cement medan gamla normer är gjorda i sand.

Alexandra Rejsmar bloggade om texterna på några studenters vagnar. Läs det. Det är - typ! - också en anledning till att jag kommer att fortsätta att tjata om jämställdhet.

Hur kommer det sig att inte fler hörs i jämställdhetsdebatten? Hur kommer det sig att inte fler ställer sig upp och säger "klart jag är feminist"?! Hur kommer det sig att kloka vuxna människor tycker att detta är en icke-fråga? Och tror att det kommer att ordna sig ändå? Och tror att den stora frågan är hederskulturer och nyanländas kvinnosyn?

Låter jag arg? Det är jag inte. Jag är kräkfärdig och skitförbannad.

 


Detta är blogginlägg 98 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross