Kontakt
30 april 2020

Det är inte så dumt att vara som man är

Kring nationaldagen brukar det höjas röster om hur urusla vi svenskar är på att fira vår nationaldag. "Se bara på norrmännen!" skriker gnällspikarna, som hela tiden tycker att vi svenskar borde vara som andra istället för att vara oss själva. Nu skriker de igen: "Varför sätter vi inte alla i karantän och gör en lag om att man MÅSTE ha munskydd på sig när man går ut?!" Och jag blir så trött...
Katastrofjagare, gnällspikar och misstroendepartister. Suck, suck och stön.

Själv är jag mer som Birgitta Andersson i Knäppupprevyn: "Jag är så glad att jag är svensk!"  Vi gör saker på vårt sätt. Lite lagom, kanske? Lite för lagom, kanske? Men om en inte är nöjd med det så är det bara att sticka ut och bidra till ett färgstarkare samhälle. Det blir det alltså inte om en bara sitter vid tangentbordet och gnäller och klagar över att Ingen gör som de borde.

Idag är det Valborg. En helg som vi firar stort - inte minst i studentstäderna. Som tonåring var det stort att få åka ner till Göteborg och kolla in Chalmers kortege och senare som studerande i Uppsala var det en självklarhet att köra hela programmet: champagnefrukost, sillunch, flottracet i Fyris, mösspåtagning vid universitetsbibliotek, champagnegalopp på nationerna och så kvällens middag med dans. Inte en enda gång har jag hört någon säga att vi borde fira som de gör i Estland, Finland, Tyskland, Lettland,  Tjeckien och Slovenien där man också lär fira Valborg. Jag vågar säga att vi är ganska outstanding på att fira in våren.

Ja, inte i år då, förstås. Då blir det ingen samling vid brasorna, ingen sång från körer med gulnade studentmössor på huvudet. Det blir tomt. Men det kommer att funka i alla fall. Det är bara att gilla läget. Jag hade dessutom inte orkat fira så där. Det var annat när en var "unger". Numer nöjer jag mig med en darrig frysande kör vid en brasa som aldrig riktigt tar sig. Och i år, som sagt, inte heller det. Men fatta att Sveriges Radio P2 kallade ihop en kör i alla fall. En digital hyllning till våren där närmare 700 personer runt om i landet sjungit in "Vintern ra...", så det knottrar sig i det vinterbleka skinnet.

Jag är så jäkla stolt över att vara svensk. Jag är stolt över att ha en Folkhälsomyndighet som talar om pyskisk hälsa OCH corona. Som försöker att leda oss genom det här helvetesviruset utan att vi ska ta för mycket samhällelig eller psykisk skada. Jag är så stolt över att vi firar varmt och innerligt det vi känner för att fira. På vårt sätt. Svenskt, mångfaldigt, brokigt, ostyrigt, homogent, spretigt, modernt, traditionellt. På alla våra möjliga sätt. Och du, gnällspiken, de får också vara med.

Glad Valborg!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross