Kontakt
9 april 2014

Det goda samtalet #Blogg100, 39 av 100

Det finns få saker som jag uppskattar så mycket som ett gott samtal. Ett samtal där funderingar och åsikter studsar mellan parterna, landar och studsar tillbaka. I samtalet hittar vi fram till varandra och hemligheten är förstås att samtalet bygger på att vi är närvarande och faktiskt lyssnar på varandra.

Till skillnad mot debatten, där det känns som att det viktigaste är att säga vad man tycker - och säga det så högt och vasst som möjligt. Debatter har ofta en väldigt tråkig retorik.

I kväll hade jag nöjet att få vara moderator på just ett samtal mellan kommunpolitiker och föreningsledare samt allmänheten i stort. Jag gruvade mig storligen, övertygad om att valårets fokus på debatt skulle locka med sig politikerna i ett munhuggande och vältrande i härskartekniker. Jag är glad över att kunna konstatera att det inte blev så. Kanske berodde det på att vi gång på gång betonade att det här skulle vara ett samtal, inte en debatt? Kanske berodde det på att de inte fick några inledande minuter för att göra sin ståndpunkt klar? Kanske berodde det på att de i lika hög utsträckning som vi andra såg fram emot att faktiskt föra ett samtal.

Det blev en bra kväll. Ja, hela dagen har varit bra, med tyngdvikten på tre olika kommunikationssammanhang: mitt nätverk där vi kommunicerar i mindre skala, en föreläsning där härskartekniker och god kommunikation stod i fokus och så politikersamtalet på det.

Kommunikation när det funkar, det är grejer det!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross