Kontakt
6 april 2014

En fis i rymden... #Blogg100, 36 av 100

När jag berättar att jag föreläser om härskartekniker, är det ofta någon som säger: Visst är det så att även kvinnor härskar? Jag hade en kvinnlig chef en gång som var hemsk!

Och visst är det så. Även kvinnor härskar. Men det är intressant att så många vill påpeka det, med tanke på att det ändå inte är det som är vanligast. Men det finns en orsak till detta. Min läromästare och förebild Berit Ås menar att det kan kännas värre när en kvinna härskar över oss - man, såsom kvinna - eftersom vi inte förväntar oss det. Hon bryter mot normen. Och normen är fortfarande en man som härskar. Det är faktiskt så vanligt att vi inte riktigt tänker på det. Men om man ser på problematiken ur ett större perspektiv... Som att kvinnor inte får köra bil i vissa länder, att flickor omskärs, att kvinnor inte får klä sig hur de vill, att kvinnor måste bevisa att de verkligen blivit våldtagna och kunna försvara sitt beteende i högre utsträckning än den som våldtagit... Att de mänskliga rättigheterna inte omfattar diskriminering av kvinnor, eftersom flera länder inte ville skriva på deklarationen i så fall. Däribland USA.

Det var inte USA ensamma om, men med tanke på att vi ändå brukar betrakta västländerna som mer jämställda än många länder i öst, är det värt att påpeka. Mänskliga rättigheterna skrevs 1945. 1979 antog FN konventionen om att avskaffa all diskriminering av kvinnor, CEDAW (The Convention on the Elemination of All Forms of Discrimination against Women). USA hör till de sju länder som inte vill skriva under den heller. De andra är Iran, Somalia, Sudan, Nauru, Palau och Tonga...

Med det perspektivet är det kanske inte så underligt att jag framför allt fortsätter att föreläsa om mäns härskartekniker? Någon sa att vi har inte jämställdhet förrän vi har lika många dåliga kvinnliga chefer som dåliga manliga chefer.

Jag skulle naturligtvis helst se att vi inte har några dåliga chefer över huvud taget och jag tycker inte det är ett dugg bättre att kvinnor beter sig dåligt än att män gör det. Men än så länge är det verkligen en fis i rymden om vi jämför med hur mannens norm formar så mycket av vårt samhälle.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross