Kontakt
2 mars 2014

En förhärskande teknik #blogg100 1 av 100

 

Min start i nya blogg100 utmaningen får startas en dag efter den riktiga starten. Det känns lite grann som Vasaloppet. De där som jagar efter medaljer får sticka iväg först, så kan vi andra falla in lite när vi vill. Målet är att komma i mål och gick det bra förra #Blogg 100-utmaningen, så ska det väl gå i år också.

Det har varit en riktigt bra söndag. Livet som företagare gör att tillvaron blir ganska flexibel, jag kan ta ledigt lite mitt i veckan och jobba en söndag, som idag. Idag startade nämligen en grupp kvinnor en frukostklubb där Härskartekniker ska diskuteras. Jag är ledaren och den som plockar fram fakta som vi kan diskutera utifrån. Det känns fantastiskt roligt och dagens första träff lovade gott.

Idag diskuteras ju Härskartekniker högt och lågt. Jag håller mig framför allt till de fem härskartekniker som Berit Ås populariserade på 1970-talet. Fem härskartekniker för att de ska vara lätta att komma ihåg och kunna signaleras till den man ser blir drabbad av en. Det var kvinnornas tanke, då när de kom in i politiken och märkte hur de blev ignorerade,
förlöjligade etc. De fem teknikerna är:

1. Osynliggörande
2. Förlöjligande
3. Undanhållande av information
4. Dubbelbestraffning
5. Påförande av skuld och skam

Att känna igen och kunna identifiera teknikerna är ett sätt att kunna klara sig genom dem. Det känns bra att ha träffarna med den här frukostklubben att se fram emot under våren och otroligt givande att få ta del av diskussionerna som kommer kring en fråga som berör så många av oss.

Och du som hänger med här i bloggen kommer också att få mer inblick i dessa härskartekniker. Kanske redan i morgon...

IMG_3080

En handfull tekniker är Berit Ås pedagogiska grepp.
Här är hon fotograferad av mig i sitt kök efter ett av våra arbetspass.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross