Kontakt
23 april 2015

En god lyssnare

Ett av mina uppdrag är att skriva en bok om en kvinnas liv.
Hennes liv har varit väldigt olikt mitt liv, på alla sätt man kan tänka sig. Det är en ynnest att få ta del av hennes historia. Det ger ytterligare ett perspektiv på det som sker omkring mig och omkring oss. Jag tror på det goda, och på att det goda vinner i längden. Men jag inser att det är väldigt mycket lättare att tro på det om man inte har utsatts för det riktigt onda, gång på gång. Det finns en hel del att lära i detta livet...

- Du är en god lyssnare, sa hon till mig idag.

Första gången jag fick höra det var i Granngårdens motionsanläggning i Trollhättan efter en squashmatch med väninnan L. Vi var väl en så där 16, 17 år, och satt i bastun svettiga efter såväl den konditionskrävande matchen som av värmen från aggregatet. Vi var ensamma därinne och väninnan L passade på att berätta om sitt förhållande med sin pojkvän, ganska intima detaljer. Så hade aldrig någon pratat med mig förut. Jag var i chock, hade ingen aning om vad jag skulle säga.
- Du är en god lyssnare, sa väninnan L till mig.

Kanske var det en mening med det? Att jag skulle lära mig fördelen med att kunna sitta och ta emot någons berättelse, för att jag idag ska vara bekväm med det och ha verktygen för att lyssna på och bearbeta det som denna kvinna vill dela med sig av? Och att det hon berättar faller så väl på plats i det jag arbetar med och för; härskartekniker och jämställdhet.Det är inte alltid så viktigt att säga något tillbaka, så länge man lyssnar aktivt och den som pratar förstår att orden tas emot.

Så är det ganska ofta numer, tycker jag, att det är lätt att se hur sådant som hänt tidigare i livet hade en mening, eftersom det har lett fram till det man gör idag. Man inser det kanske inte just när det händer, men så kan det klicka till i en situation, som jag idag när jag tänkte tillbaka på bastun med L: Aha, det var för det här jag skulle lära mig lyssna!?

Idag har jag avslutat kvällen med att sitta och halvsova framför ett avsnitt av The honourable woman. Det jag möjligen lärde mig av det var att danska serier passar mig bättre och nästa gång kan jag gå och lägga mig tidigare i stället. Jag sover mycket bättre i sängen än i soffan.

 

 

 

image       38 av 100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross