Kontakt
20 mars 2014

En nyhet är en nyhet är en nyhet #Blogg100, 19 av 100

Vad är en nyhet egentligen?
Det är en fråga som jag ställer mig titt som tätt. Lyssna på en radiosändning, titta på nyheterna eller bläddra i tidningen - hur ofta handlar inte förstanyheten om ekonomi, våld eller brott över huvud taget?

Vad gör det med oss egentligen? Vilken känsla får vi för vårt samhälle? Jag vet hur det påverkar mig. Det gör mig missmodig och orolig. Därför försöker jag undvika nyheterna, vilket inte är det bästa förstås. Man bör ju hänga med. Särskilt en gammal journalist som jag.

Men saken är den att inte ens som journalist lockades jag av att rapportera om eländet. Däremot har jag alltid tyckt om att försöka hitta det positiva, det som utvecklar, berör och ger hopp. Fast i tidningsvärlden kallades det tyvärr ofta för reklam... De goda exemplen får mig att känna, att kan de så kan jag.

Nyhetsvärderingen, som den ser ut idag, gör att vi får en bild av att vi bor i ett samhälle där det till exempel är fullständigt oansvarigt att vistas ute på kvällarna om du är tjej och ensam. Fast statistiken visar att det egentligen är mycket farligare för killar att vara ute på stan. Hur ofta säger föräldrar till sina söner: "Gå nu inte hem ensam i kväll. Här, ta pengar till taxi och ring när du lämnar krogen." Det är tjejerna som uppfostras in i rädslan, inte killarna.

Förra fängelsechefen Ann-Britt Grünewald sa en gång, att egentligen borde männen stanna hemma och kvinnorna gå på krogen. Då skulle båda klara sig undan våld bäst. För så är det, männen råkar i slagsmål och blir överfallna i samband med krogbesöken, medan betydligt fler kvinnor blir våldtagna och slagna i sina egna hem, än ute.

Och för att återgå till nyheter i stora världen. Jag är övertygad om att det varje dag skrivs på avtal, knyts nya kontakter, lämnas in patent på uppfinningar och föds nya barn.

Vad skulle det göra med oss och vår framtidstro om vi matades med de goda nyheterna, tro?

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross