Kontakt
2 juli 2014

En tragedi i våra väggar?

Nr 122

Ibland väcks vetgirigheten i mig. Jag skulle vilja lära mig mer om fladdermöss!

Vi har dem boende i vårt hus. De bodde där redan när jag kom till huset för 17 år sedan. Varje kväll i skymningen kom de ut genom en glipa i panelen. Sådär en fem i taget svischade de ut för att jaga myggor.

Numer bor de på andra sidan huset och märks av betydligt mer än förr. Dels är det ett vådligt tjatter och sedan bajsar de en hel del också. Det vet vi, för fladdermuslortarna ramlar ner på vår trappa upp till altanen. De vill väl ha det rent och fint inne i sitt hem. Kan berätta att skillnaden mellan fladdermuslortar och vanliga muslortar är... obefintlig. De luktar i alla fall lika illa.

Men har man fladdermöss i huset ska man vara rädd om dem, de är fridlysta sedan 1986 och de gör ju också stor nytta med tanke på att en fladdermus kan äta 3000-7000 myggor per dag och individ. Nu har jag fått reda på att ungarna kläcks per midsommar och det förklarar det tjatter som bryter ut då, dag som natt.

Men i år har något hänt. Nog har det även tidigare hänt, att vi hittat någon unge som ramlat ur sitt bo, men i år är det rena massakern.
IMG_1691

 

 

 

 

 

 

Den här lilla parveln levde och vi lyckades få upp den i boet igen, men sedan hittade vi säkert åtta ungar till som låg nedanför boet. Döda.

Vad har hänt? Har de drabbats av hybris och trott att de var flygfärdiga två veckor för tidigt? Eller är det mödrarna som tröttnat på dem? Eller är det kanske en svältkatastrof vi får bevittna? Det har ju varit väldigt torrt i år och myggen har varit snudd på obefintlig. Har ungarna kastats ut ur boet för att honorna inte fått tillräckligt med mat och därmed inte kunnat dia sina ungar?

Det känns som om vi borde läsa på mer om fladdermössen för att förstå hur de fungerar, så att vi kan ta bättre hand om dem. Om det nu är det vi vill...

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross