Kontakt
14 mars 2018

Ett geni som fascinerar

Stephen Hawkings bortgång toppade mitt flöde idag i sociala medier. Namnet kände jag ju igen, men vem var det nu igen då? Vetenskapsman, sjuk väl? Hade det inte gjorts en film om honom?
Ja, det är säkert många av er som stönar åt mig, men ibland hänger jag inte riktigt med - det erkänner jag. Flödet har varit så fullt av mello det senaste så jag var liksom inte med på att det skulle komma en nyhet om en naturvetenskaplig vetenskapsman. En fysiker som blivit en megastjärna, inte minst för att han kämpat med sin ALS, men ändå fortsatt att  forska och publicera nya resultat.

Han levde med ALS i 50 år! Hur är det ens möjligt?
Min första tanke är: var han verkligen ett sådant geni? Eller var det hans kapacitet i förhållande till sjukdomen som får människor att hylla honom till skyarna.

Jag har ingen möjlighet att bedöma det och det är heller inte viktigt för mig. Jag tycker det är tillräckligt imponerande med den envishet, viljestyrka och det mod som Stephen Hawking måste ha besuttit för att fortsätta med sitt arbete och inte låta sig lamslås av att han fick en diagnos om en dödlig sjukdom redan innan han var 30.

Det är fantastiskt vad en del människor klarar av. Det är inspirerande att se människor som inte ger upp, som inte låter sig nedslås av motgångar, utan bara kämpar på. Vad är det som gör att en del utrustas med sådant stort driv och andra med nästan inget alls?

Jag gick till biblioteket och lånade hem The theory of everything, filmen om Stephen och hans hustru Jane. I mitt hem finns ingen DVD-spelare, och - visade det sig - inte heller en fungerande DVD-läsare i min dator. Men i en låda grävde jag upp DVD-spelaren som dottern hade i bilen för att se Anki och Pytte (som fortfarande satt i) och andra filmer på väg till vännerna i Danmark.

Så nu ska jag hylla Stephen Hawkings historia, geniskap och viljestyrka genom att se filmen på en skärm som mäter typ 20 x 10 centimeter. Vilket tyder på ett visst mått av envetenhet även hos mig, om än långt långt ifrån denna vetenskapsmans.

 

14/100

#100dgr      Ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Det är vad den här utmaningen går ut på. Inget pris till dem som klarar sig ända i mål, men en morot för att skriva. 🙂

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross