Kontakt
8 juni 2016

Fast i gamla tankemönster

Dag 98

Efter att jag hade skrivit gårdagens blogginlägg Spring flicka, spring, så var jag ganska tagen, faktiskt. Det är jobbigt när minnen sköljer över en så där. Jag hällde upp ett stort glas vatten, samtidigt som jag reflekterade över att jag har råkat ut för härskartekniker ganska rejält vid ett flertal gånger.

Även om jag sällan har kopplat till härskartekniker när det handlat om kärleksrelationerna, fast det är ju precis vad det är - oavsett om det är hemma eller på jobbet det sker.
- Vad är det som gör att jag så ofta råkar ut för dem, tänkte jag, det måste vara något jag gör...
Men herregud! insåg jag plötsligt, har jag då inte lyssnat ett dugg på vad jag har sagt på föreläsningarna. Det är inte den som utsätts för härskartekniken som är den skyldiga!

Men här stod jag, 53 år gammal, i mitt kök och funderade på vad i min person som fått en del män att agera på det viset de gjort och vad jag hade kunnat göra för att förhindra det.

Påförande av skuld och skam - den femte härskartekniken. Illustration: AKJ

Påförande av skuld och skam - den femte härskartekniken. Illustration: AKJ

Rent intellektuellt vet jag att det inte är så jag ska behöva tänka, men ändå kommer den där tanken. Påförande av skuld och skam; att det är något i mitt beteende som får mannen att bete sig på det viset. Om jag bara hade varit lite mer tillbakadragen, låtit honom ta mer plats...

Det är intressant att se hur lång tid det tar för tankemönster att ändra sig - och då arbetar jag ändå aktivt med de här frågorna. Men ju mer vi diskuterar och pratar öppet med varandra om det, desto bättre. Och, inte minst - bekräftar varandra i stället för att härska.

 

imageDet är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross