Kontakt
7 juni 2015

Fram för fler förebilder med power

Här i Skara firas nationaldagen bland annat med final i Sikta mot stjärnorna. Från alla skolorna i kommunen har varje lågstadie och varje mellanstadie korat en vinnare och nu möts dessa för att tävla om att ta hem rubbet.

Många tävlade tillsammans med några kamrater, men en hel del stod där helt ensamma på scenen. Men hur gick det här till? Hur har dessa barn blivit så modiga att de ställer sig och mimar, dansar eller sjunger inför en publik på hundratals människor?

En orsak är säkert att barn idag får mycket mer träning i att stå och tala inför andra. Dels redovisningar för klassen, men också att stå och förklara för föräldrar som kommer och tar del av större redovisningar. Och att tala är som att springa; det är mycket lättare om man tränar regelbundet.

Men de har också förebilder. YouTube erbjuder ett fantastiskt smörgåsbord med olika artisters videos. Det är bara att titta och härma, titta och härma.

Undervisning, träning och förebilder, det kommer man långt med. Men hur positiv jag än är till fenomenet att barn idag så oblygt ställer sig på scenen, måste jag ändå lägga till att jag hoppas att antalet goda förebilder för tjejer kommer att öka framöver. De finns! Laleh, Taylor Swift, Robyn, Zara Larsson... kvinnor som lyckats få framföra sina låtar på videos med kläderna på och utan att pluta med läpparna och åma sig.

Det gör lite ont i själen på mig att se lågstadietjejer som åmar sig, vickar och plutar. Nej, det gör inte lite ont i själen, det gör mig illamående. Jag förstår att det är show. Jag förstår bara inte varför tjejer är hänvisade till så mjäkiga moves.

Testa en gång att lägga vikten på ena foten, skjuta ut höften, placera handen på höften, den andra korsad över bröstet, vinkla ditt huvud, pluta med dina lätt fuktade läppar och säg: jag är värd lika mycket lön som du.

Säg sedan samma sak när du står stadigt på båda fötterna, armarna hängande avslappnade, blicken stadig rakt fram.

Och säg mig sen hur det kommer sig att vi inte tränar våra barn och ungdomar - i synnerhet tjejer - mer i att lära sig ett kroppsspråk som ger power! Även när det handlar om att framföra en låt på scen.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross