Kontakt
2 mars 2015

Grej of the day

IMG_6646

 

 

 

 

 


Hesa Fredrik har talat

På dotterns skola har de börjat med Grej of the day, en pedagogisk modell som tagits fram av läraren Micael Hermansson. Det går ut på att under en kvart få ta del av fakta om till exempel Eiffeltornet eller Norrsken. Eleverna älskar det och det gör jag med. Så till den grad att jag gärna skulle se att vi på arbetsplatserna skulle göra våra fikapauser mer matnyttiga genom att servera varandra Grej of the day.

Idag blev det faktiskt så, av en händelse. Anledningen till det var signalen som ljöd klockan tre.

- Javisst ja, det är ju ny månad, påpekade jag, bra att Hesa Fredrik påminner oss.
-Hesa Fredrik? frågade en kollega. Kallar du den det?

Det är bra när någon kommer in med ett eget perspektiv på något som man själv tycker är självklart. Men bara för att jag är uppvuxen med begreppet Hesa Fredrik, så behöver ju inte det betyda att alla är det. Och när vi började prata om det, så insåg jag att aldrig hade reflekterat över varför signalen kallas för det. Men så här är det:

När larmet testades första gången 1931 så skrev DN:s krönikör Oscar Fredrik Rydqvist, att signalen lät lika hes som krönikören själv var. På den vägen är det.
Och tänk att den där signalen, som betyder Viktigt meddelande till allmänheten, har ljudit över hela Sverige exakt kl.15 första måndagen i månaden ända sedan 1931!

Kul samtal i fikarummet blev det och bara så där hade vi alla lärt oss något nytt. Grej of the day!

Ännu bättre blev det faktiskt när jag efter publicerandet av det här inlägget blev uppmärksammad på att Hesa Fredrik inte alls testas varje månad, utan endast fyra gånger om året. Taskig faktagranskning av mig, jag bara tog för givet att jag visste.

Men om nu signalen skulle ljuda någon gång när det inte är första helgfria måndagen i mars, juni, september eller december och klockan inte är tre, så är det bara att gå inomhus, stänga fönster och dörrar och slå på Sveriges Radio P4. Säger jag för säkerhets skull, för det är bra att bli påmind om att alla inte sitter inne med samma kunskap som en själv gör.

Undrar vad vi lär oss för något i morgon?

blogg100-logotype#blogg100  2 av 100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross