Kontakt
17 april 2016

Håll hjärnan igång med musik

Dag 48

Väninnan C delar en länk på Facebook, som handlar om hjärnans aktivitet när vi spelar musik. Genom att mäta hjärnans aktivitet när vi läser, löser matteproblem och lyssnar till något kan man se vilka områden i hjärnan som är aktiva.

När vi lyssnar till musik skapas små fyrverkerier  i flera olika delar av hjärnan. Hjärnan analyserar de olika ljuden och sätter ihop det med känslor och upplevelser. Om det dessutom är så att vi själva spelar musiken på ett instrument så är aktiviteten väldigt mycket högre, för då kopplas även motoriken in och båda hjärnhalvorna kommer med.

Mitt eget musiklyssnande är stort, särskilt sedan jag valde bort teven. Musiklistorna på Spotify är en skatt, plötsligt hittar jag musik som jag aldrig skulle hittat annars. Kul musik, dramatisk, sensuell, inspirerande och sövande musik.

Sedan är jag lat när det gäller att spela själv. Piano blir det någon gång emellanåt, men ukken samlar alldeles för mycket damm - fast det är så kul när man väl spelar. Men jag hämmas av att vara grymt notbunden. Tänk de där som sätter sig vid pianot och låter fingrarna leka fram lite planlöst över tangenterna. Grymt imponerande! Eller att kunna spela Cavatina på gitarr...

Nej, jag tänker inte sätta ett mål vad gäller min musik. Inte nu - jag har mål att uppfylla, så det räcker. Och jag kan ju redan gitarrkomp till What Shall We Do With the Drunken Sailor... 😛

Men jag är glad över att ha hittat tillbaka till musiken igen och även små fyrverkerier i min hjärna är en stor framgång och utveckling, mot tidigare. Tycker nog att jag blir lite klokare för var dag som går, i takt med att jag inte sitter och glor bort några timmar varje dag utan i stället lyssnar, diggar och dansar... 😉

 

 

image
Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross