Kontakt
20 maj 2014

Heja vetenskapen! #Blogg100, 80 av 100

IMG_2694(För bästa upplevelse av detta blogginlägg, skulle jag vilja att du ser till att du har ljudet på och sedan trycker igång den här ljudillustrationen. Och sedan går tillbaka hit och läser medan ljudet är igång. Såvida du inte bor på landet förstås, då kan du bara öppna ett fönster...)

Nä, dra på trissor! Nu har vetenskapen nått nya höjder.

En studie som gjorts vid "mitt" universitet, SLU, och Göteborgs universitet visar att - håll i er! - ett rikt fågelliv är bra för trivseln! Jojomensan!

Jag förstår om många av er blir chockade nu. Mycket hade man ju anat.. men detta?!

Studien visar att unga stadsbor blev mer positivt inställda till olika stadsmiljöer om de fick höra fågelsång, särskilt om det var flera arter som sjöng. Forskarnas budskap är att det är viktigt att ha kvar träd, buskar, parker och andra gröna områden när städer förtätas.

Därmed kan vi slå fast att inget är en sanning om det inte är vetenskapligt bevisat.

Vi kan också slå fast att vi lever i en helt galen värld om vi måste sätta till pengar till sådana här studier, för att övertyga effektivetens och vinsternas hejdukar om att vi faktiskt behöver gröna lungor i  våra städer.

Jag skulle vilja drista mig till att säga att det här kan vara en anledning till att vi fortfarande är några stycken som trivs väldigt bra med att bo på landet. Och att det därför är viktigt att se till att utveckling sker även här, så att vi kan bromsa den synnerligen oroväckande centralisering som sker och även i fortsättningen har några som vill och kan bo på landsbygden och producera maten.

Men nu gick jag kanske för långt, ändå.

Finns det förresten någon vetenskaplig studie på att vi behöver trivas?

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross