Kontakt
16 april 2018

Hjärnan behöver hjälp på traven

Den där hjärnan, alltså... Det gäller att ha full koll på den och få den att förstå att vi måste tänka nytt.

När något händer så skickar hjärnan genast sina assistenter till arkivet (amygdala) för att se om vi varit med om något liknande förut, hur det kändes då och hur vi agerade. Och så tänker den enligt samma mönster igen. Den där ”typiskt mig”-tanken tar över och ”det gick ju inte förra gången heller”-konstaterandet. Det kan handla om att inte få jobb, försöka gå ner i vikt, hoppa höjd eller få en kärleksrelation att överleva.

På arkivet kan man höra konversationer i stil med:                                                                   ”jaha, hon vill gå ner i vikt, säger hon”

”Nu igen?! Det brukar ju inte bli så långvarigt. Hon kommer inte att lyckas den här gången heller, och så blir hon besviken. Skicka lite var nöjd med dig själv-tankar till henne och sug efter choklad.”

Vill man få till stånd en förändring så får man aktivt hjälpa hjärnan in på nya spår genom att prata med dess intellekt, istället för med amygdala:

”Jag vill gå ner i vikt för att kunna komma i kajaken lättare i sommar. Jag kommer att göra si och så och det är viktigt att jag tror på mig själv och på att jag kommer att lyckas. När jag lyckad kommer jag att känna mig stolt och glad.”

”Nu känner jag mig precis som i en tidigare kärleksrelation - men det här är ju en annan person med ett annat beteende. Om jag talar om för hen hur jag känner det. Jag bryter mönstret istället gör att ge upp.”

Jag får ständigt påminna mig om att påminna min hjärna om att tänka nytt. En god hjälp är faktiskt kroppen. Om jag sträcker upp mig och ger mig själv ett leende i spegeln, så blir hjärnan mer benägen att ta sig an dagens utmaningar med självförtroende och tillförsikt.

I morgon ska jag gå på kurs. Då kommer hjärnan behöva vara på topp - och jag ska hjälpa den dit.

 

 

47/100

#100dgr Ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Det är vad den här utmaningen går ut på. Inget pris till dem som klarar sig ända i mål, men en morot för att skriva. 🙂

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross