Kontakt
3 maj 2016

Jag vill gärna tro dig om gott

Dag 62
Den fjärde härskartekniken enligt Berit Ås upplägg är dubbelbestraffning. Eller damned if you do and damned if you don't. På ren svenska: hur du än vänder dig har du rumpan bak.

4 Dubbelbestraffning rund

Illustration: Anna-Karin Johnson

 
Ofta illustreras den som bilden ovan, med hur många kvinnor slits mellan att vara den goda modern och vilja göra karriär. Men det kan också vara att om man är noggrann, kallas man petig. Är man snabb, så slarvade man igenom det. Hur man än gör så är det fel.

Dubbelbestraffning bygger på en negativ grundkänsla och är en av de värsta jag vet. Jag tycker det är ytterst obehagligt om någon misstolkar mig och tror att jag menade illa.  Jag är som i den där gamla reklamfilmen för något kontokort: ¨You can trust me, I'm Swedish". Fast jag är mer "You can trust me, I'm Anna-Karin, ju".

Motsvarande bekräftelseteknik är dubbelbelöning, att utgå från att den andra velat göra rätt. Det är en väldigt befriande inställning, att tro andra om gott, snarare än att misstänka att det finns en dold agenda, eller att den andra bara tänker på sin egen vinning.

 

 

 

 

 

image
Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Copyright © 2022 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross