Kontakt
25 november 2019

Jämställda? Vi?! Knappast, va?

Under 2018 mördades 22 kvinnor av en närstående man. I Sverige. Tänk om 22 människor dog på resor med inrikesflyget varje år. Vilka åtgärder skulle vi då vidta?
"Sverige är ju ändå väldigt jämställt." Det får jag ofta till mig. Men det är ju inget skäl till att slå av på takten i arbetet mot fullständig jämställdhet. Det är ju typ ingen som säger till en löpare att du springer ju ändå väldigt fort, så du behöver ju inte ta ut dig ända in i mål.

Det finns så många områden där det fortfarande finns så otroligt stora brister. Mäns våld mot kvinnor är ett. Synen på kvinnors sexualitet en annan. För några veckor sedan blev det stora rubriker om att rapparen T.I varje år tar med sig sin dotter till gynekologen för att kolla att hennes mödomshinna är intakt. Rubrikerna andades indignation över vad han gjorde, men alldeles för få påpekade vilket skämt det var eftersom det inte finns någon mödomshinna, eller vilken oseriös gynekolog som inte informerade T.I om detta. Jag tänker att detta att mödomshinnan faktiskt aldrig har funnits hos någon kvinna är en av de mest förborgade hemligheterna som finns.

Jag var själv 50+ när jag av en slump lyssnade på en podd där en läkare förklarade att det inte finns någon mödomshinna, att det aldrig har funnits någon mödomshinna och heller inte kommer att göra det. Men fatta! År 2006  gick forskarna och barnmorskorna Monika Christiansson och Carola Eriksson ut med rapporter om detta, men fortfarande är det många - inklusive rapparen T.I, som inte har nåtts av informationen. Vad fint det vore om vi hjälptes åt att sprida det!

Så kan vi sedan gå vidare med att ändra vårt språkbruk och aldrig mer prata om att tjejer förlorar sin oskuld. Det är ju nämligen något som antyder att innan tjejen har haft penetrationssex är hon oskuldsfull, men sedan är det kört. Sedan är hon på syndens och skuldens sida. Sånt himla tjafs! Sexdebut handlar det om, för såväl tjejer som killar - ingen skuld över huvud taget. Det är ju lust det handlar om!

Jämställdhet för mig handlar om att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma sitt eget liv. Inte så hemskt, eller hur? Det finns de som tycker att samhället tjänar på att kvinnorna fortsätter att beskrivas som offer, som svaga och utsatta. När det snarare är så att det som samhället verkligen skulle tjäna på är att titta på varför en del män förtrycker och använder våld mot kvinnor och andra män.

Under 2018 mördades 22 kvinnor av en närstående man. I Sverige. Män blir också utsatta av andra mäns våld, men majoriteten av män de inte känner. Kvinnor blir misshandlade och mördade i sina hem, där de borde få känna sig som tryggast.

Det kan vara värt att tänka på en dag som denna, FN:s Internationella dag mot mäns våld mot kvinnor.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross