Kontakt
19 april 2015

Ju fler som vet, desto bättre

Hur ser aktiviteterna ut på din arbetsplats, när ni ska göra något riktigt trevligt tillsammans? Bastu, kanske? Där jag jobbade för 16 år sedan var det just bastu som stod som inledning på programmet för tvådagarskonferensen med ledningsgruppen. Ja, det stod till och med obligatorisk bastu.

Bastubild

Nu var det så att det här skedde samtidigt som jag och VD hade en tvist som pågick - och jag var den enda kvinnan i ledningsgruppen. Det var ingen slump att bastuaktiviteten stod som obligatorisk. Det här var inte första gången jag råkade ut för en härskarteknik, men definitivt den mest påtagliga och smärtsamma. Fast då kände jag inte till begreppet härskarteknik. Jag önskar att jag hade gjort det.

Härskarteknikerna, enligt Berit Ås forskning som jag arbetar efter är:
1) Osynliggörande
2) Förlöjligande
3) Undanhållande av information
4) Dubbelbestraffning
5) Påförande av skuld och skam

Tvådagarskonferensen med ledningsgruppen då, för 16 år sedan, täckte in samtliga!

Jag önskar att jag kunde gå tillbaka till den där tiden och förklara för mig själv vad det var som pågick. Vad det var som gjorde att jag på några månader gick från att vara den här kvinnan: Prickigt (12)

Prickigt (13)

till att vara den här:

 

 

 

 

 

 

 

Men det kan jag ju inte. Däremot kan jag informera så mycket som möjligt om härskartekniker, motstrategier och bekräftelsetekniker. I morgon är det dags för en sådan föreläsning igen, på en Rotaryklubb. Ju fler vi är som vet, desto bättre.

 

 

image   34 av 100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross