Kontakt
23 mars 2016

"Klackar ger höjd och pondus" - men lägg av!

IMG_6663Dag 23

Om du är kvinna och ska undervisa på universitetet är det bra att ha skor med klack, så att du får höjd och pondus. Bara så du vet. Det står i senaste numret av Universitetsläraren, fackföreningen SULF:s (Svenska Universitetslärarförbundets) tidning.

Under rubriken Dressed for success ger forskaren och författaren Lars Holmberg tips om hur man ska klä sig för att nå framgång som lärare. Där kan man bland annat läsa just detta:

"För mig är bra skor A och O. Är du kvinna kan du gott undervisa i skor med klack. Då får du både lite höjd och pondus."

Han skriver också:

"Allt behöver inte vara beige och ofärgat, Man får använda smink eller en knallröd klänning eller en kritstrecksrandig kostym."

Det skulle vara intressant att ställa den sminkade kvinnan i röd klänning och högklackat bredvid mannen i kritstrecksrandig kostym och se vem som utstrålar mest pondus...

Redaktionen har förstås fått på tafsen ordentligt för att de publicerat artikeln och chefredaktören kryper till korset och ber om ursäkt för att artikeln inte granskats tillräckligt kritiskt, trots att de strävar efter att bedrvia en normkritisk journalistik.

Det är trixigt det här med normer, det är liksom det som är grejen. Normer är det som är normalt och det som är normalt, det tänker vi ju inte ens på. Det är det som sticker ut, som vi hajar till inför. Det är därför det är så viktigt att vi fortsätter att träna oss på att vara normkritiska och får upp ögonen för att jämställdhet inte handlar om att män och kvinnor ska vara likadana, men ha samma rättigheter och värderas på samma sätt. Teknik ska inte ha högre status än vård, till exempel. Män ska inte ha högre lön, bara för att han är man. En kvinna ska inte behöva klä sig i klackar och vara lång för att ha pondus. Hon har, precis som en man, pondus i och med sin kompetens och hur hon hon förmedlar sin kunskap.

När jag är ute och föreläser om bemötande och hur vi uppfattas av andra runt omkring oss, så brukar jag betona vikten av att vara medveten om hur vi står, rör oss och talar. Står vi stadigt på våra fötter, inte håller på och slingrar ihop våra ben och armar, så ger vi andningen bra förutsättningar och skickar därmed signaler till hjärnan att allt är under kontroll. DÅ utstrålar vi pondus.

Trivs du i högklackat och kan gå och stå i dem obehindrat i åtta timmar, jamen absolut, ha dem på dig. Men vill du utstråla pondus eller ännu hellre trovärdighet inför dem du talar med och till, så se till att du känner dig bekväm och är påläst. Det funkar klockrent vilket kön du än tillhör. 🙂

 

 

image
Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross