Kontakt
3 april 2014

Klart vi inte ska ha lika mycket betalt #Blogg100, 33 av 100

Har just sett andra avsnittet av den nya danska serien "Badhotellet". Som alla danska serier fångar den mig direkt och det beror inte bara på att jag älskar språket.

"Badhotellet" utspelar sig för närmare 100 år sedan och speglar skillnaderna mellan olika samhällsklasser och framför allt belyser den kvinnornas situation. Ja, det är i alla fall det jag ser. Idag stod tre av de manliga karaktärerna och småpratade medan de tog för sig av lunchbuffén, varpå den ene påpekade att det fanns de som tyckte att kvinnor skulle ha samma lön som männen. Och så lade de huvudena bakåt och skrattade stort.

Det gjorde de rätt i. Vilken utopi!

För dem som är mellan 36 och 45 är skillnaden 100 000 kronor per år. Nu alltså, inte då för 100 år sedan. 100 000 kronor, det är ju en del. Tänker vi att den skillnaden håller i sig kan vi multiplicera summan med 30 för de yngsta. Tre miljoner kronor har ju ingen tackat nej till, oavsett om man är man eller kvinna. Det gör ju dessutom en betydande skillnad i pensionsutbetalningen.

Om löneutvecklingen fortsätter i samma takt lär vi ha jämställda löner om 20 år. För lönegapet minskar så sakteliga, delvis tack vare att det satsas mer på kvinnodominerade yrken i avtalen. Men framför allt kanske för att kvinnor ökat sin arbetstid och jobbar mindre deltid.

När det ser ut så här är det lätt att tro att det gör det av en anledning. Men den enda anledningen är att häften av befolkningen har snopp och alltså tjänar mer, medan de med snippa tjänar mindre, för att de inte har snopp. Det tycker jag är fascinerande, ja snudd på exotiskt, att det fortfarande år 2014 är så det fungerar.

Klart vi inte ska ha lika mycket betalt när vi inte har snopp!

Om de hade tänkt på det hade gubbarna vid lunchbuffén nog skrattat ännu högre.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross