Kontakt
24 maj 2017

Långt före vaccinets tid

"Barnen begravde de närmast kyrkan, där de "finaste" platserna var. Och under takdroppet, för när regnet strilade ner på kyrkans tak och sedan droppade ner på barnens gravar, blev de extra skyddade av det heliga vattnet."
I Varnhem utanför Skara gjordes fantastiska arkeologiska fynd för bara några år sedan. Bortanför den nuvarande klosterkyrkan, på en av kullarna, har det legat en stenkyrka, byggd redan för tusen år sedan. Stenkyrkan byggdes på Katas och Kättils gård och var, enligt arkeolog Maria Wretemark från Västergötlands museum, ett riktigt skrytbygge med sin kalksten och spikraka väggar och räta vinklar.

Nu har det byggts upp ett stort tak för att täcka det som arkeologerna grävt och borstat fram. Det är en vacker byggnad, en tankeväckande utställning och på bara några veckor har 9 000 besökare tagit del av utställningen och förhoppningsvis dragit några egna slutsatser och paralleller mellan människorna i Varnhem då och nu.

3 000 människor begravdes på marken runt om kyrkan, under de hundra år som kyrkan var i drift. Många av dem var barn. Barnadödligheten var 25 procent, då på Vikingatiden. Av allt det fantastiska som arkeologen berättar under vårt besök där, så griper just den delen om barnen tag i mig extra.

Det är ganska lätt att tänka att det var en helt annan sorts människor som bodde i Varnhem för tusen år sedan. Men så är det ju inte. De levde i en värld som hela tiden förändrades på grund av många krig och ständiga maktskiften. Och deras barn dog utan att de kunde göra något åt det, för det här var långt innan såväl vaccinet som penicillinet var uppfunnet.

Idag börjar antivetenskapen ta mer plats och allt fler ifrågasätter vaccinationerna. Det naturliga får en onaturligt upphöjelse - som om naturen alltid var god... Det kan bara betyda att man är helt historielös. Jo, det innebär en risk att vaccinera sitt barn, men att inte vaccinera gör att man riskerar såväl sitt som andra barns hälsa och liv.

Barnen begravdes närmast kyrkan, oavsett vilka familjer de kom ifrån, för barnen var det finaste de hade.  Och de placerade gravarna under takdroppet för att skydda dem extra väl från det onda i världen.

Bara det budskapet från en svunnen tid gör det värt att besöka Kata Gård.

 


Detta är inlägg 79 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross