Kontakt
13 mars 2015

Livet enligt tabata

Tabata

Tabata är en träningsform på modet. Dr Izumi Tabata från Japan kom fram till att fyra minuters hård intervallträning gav lika mycket effekt som en timma med lågintensiv träning. Första gången jag hörde talas om det var när den brittiske reportern Michael Mosely berättade om den, ni vet han som också förde in 5:2-dieten i de svenska hemmen.

Tabata går ut på att man tränar intensivt i 20 sekunder och sedan vilar i 10 och så upprepar man det i fyra minuter. Eller 40 minuter om man har en idog personlig tränare.

Det slog mig häromdagen när jag åkte väg 47 mellan Skara och Falköping att vi kör tabata när vi kör bil också. Mellan fartkamerorna. Foten på gasen mellan kamerorna och så tio sekunders vila medan man passerar en kamera för att inte hamna på målfotot. Fullt ös igen och så håller vi på sådär. Ganska barnsligt, faktiskt.

Undrar just vad det är för sträng som det slår an hos oss det här, kan vi  härleda det till stenåldersmänniskans flykt från vilddjuren, tro? Nja, knappast va? Oavsett varför så kan jag konstatera att jag är en av dem som gillar tabata. Verkligen på gymmet och tyvärr även i trafiken då och då. Formmässigt verkar det dock fungera bättre på bilen än på mig, men skam den som ger sig.

Frågan är om jag inte jobbar sådär också. Fullt ös medvetslös/koma/fullt ös medvetslös/koma...

Nu är det fredag kväll. Hög tid för koma.

Trevlig helg!

blogg100-logotype   13 av 100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross