Kontakt
4 juni 2014

Skara tar plats i mat-TV #Blogg100, 95 av 100

Om nu någon skulle ha missat det, så kan jag berätta att jag vurmar för bra mat. Mat som produceras på ett nära och kärleksfullt sätt. Jag tror inte på att vi ska återgå till att var och en hålla vår egen lilla produktion och aldrig mer äta halvfabrikat - därtill är jag allt för medveten om att halvfabrikaten kom till för att möjliggöra yrkesarbete för kvinnorna. Och det är fortfarande kvinnorna som i största utsträckning står för vardagsmatlagningen, om man ser till de faktiska siffrorna i statistiken.

Men jag är grymt lycklig över att vi har duktiga bönder, djuruppfödare och producenter som verkar här ute på landsbygden och förser såväl restauranger, skolkök och industrier med bra råvaror.

Idag har jag frossat lite i detta, då jag fick hänga med lammproducenterna, tillika mina vänner Jenny och Roland Höckert.

Matslaget 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var nämligen casting till TV-programmet Det stora matslaget, då Bert Karlsson skulle utse deltagare till Skaralaget. Tolv duktiga amatörkockar - däribland Jenny och Roland - fanns på plats med varsin maträtt och sedan fick Bert tillsammans med Lars "Dille" Diedricson (kompositören till bland annat Tusen och en natt) provsmaka sig fram.

Matslaget 4

 

 

 

 

 

 

Här handlade det förstås framför allt om att göra bra TV, för inte kan smaken komma i första hand när de tävlande fått laga sina rätter hemma på morgonen och sedan servera den flera timmar senare. Iskall. Jo, det fanns en mikro att tillgå, men maten hann att kallna en gång till innan filmteamet äntligen var framme vid rätt tallrik. Jösses anåda, vilken tid det tar att göra TV!

Värma mig kunde jag dock göra med goaste Skarakorven, som såldes på torget. Ett läckert resultat av ett framgångsrikt samarbete i riktig Skaraanda. Nötköttsproducent, lammslaktare, kockar, matkreatörer och kommunfolk har tillsammans slagit sina kloka huvuden och smaker ihop och tagit fram en köttrik korv på lamm- och nötkött. Och nej, du kan inte köpa den var som helst, men på familjen Catonis butik Smakfullt i Istrum utanför Skara, där finns den. 🙂
Matslaget 2

 

 

 

 

 

 

Den här dagen serverades korven av Bert Toresten, lärare på Katedralskolans livsmedelsprogram, Magnus Bergman, kökschef Jula Hotell & Konferens och Håkan Svensson på Skara lammslakteri.
Matslaget 1

 

 

 

 

 

 

Ja, och hur gick det då? Vem kom med i Berts lag? Det får vi se när programmet sänds i höst.

Det är kul med lekar, och det här var inget annat än just lek. Hade det handlat om mat på riktigt riktigt, så hade de tävlande förstås fått servera sin mat nylagad och utan att den stått framme och blivit livsmedelshygieniska fällor. Men det hade väl inte räknats som bra TV, kan jag tänka...

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross