Kontakt
10 december 2014

Lucka 10: Hemmafru - en välkommen återvinning?

LUCKA 10

hemmafru

Oj, ursäkta jag blev lite sen. Dessa Nobelfester, jag säger bara det! 🙂

Idag har jag funderat på en oroväckande trend: återkomsten av hemmafruar.

Emellanåt roar jag mig med att se Dr Phil på play-kanalen. Dr Phil, den amerikanske psykologen som har en talkshow där han samtalar med olika gäster om deras problem. Förhoppningsvis ger programmet inte en rättvis bild av hur det amerikanska samhället ser ut. Fast delar av det vet jag ju finns där, som att det samhället fortfarande till stor del bygger på att kvinnorna är hemma och sköter om barn och hem.

Och hemmafrutrenden verkar få fäste även hos unga kvinnor här hemma. Det oroar mig. Visst låter det som en idyll att barnen kan få ta det lugnt hemma och inte behöva upp tidigt på morgonen för att åka till dagis. Men det handlar ju om så mycket mer. Det handlar om att sätta sig i en position där kvinnan blir ekonomiskt beroende av sin man med allt vad det innebär i inskränkningar av hennes frihet.

I USA har antalet hemmafruar ökat från 23 till 29 procent på 15 år. En förklaring sägs vara att den ekonomiska nedgången i USA drabbat branscher där kvinnor jobbar, en annan att fler faktiskt väljer att bli hemmafruar.

Det som är poppis i USA tar sig snabbt över Atlanten och mycket riktigt, även här  i Sverige går trenden åt att fler kan tänka sig att vara hemmafruar, framför allt kvinnor under 30 år (enligt statistik från 2011). Det gör mig iskall. Är det verkligen den utvecklingen vi vill ha? Det är som att man tänker att de rättigheter vi har idag, de har vi ju för evigt. Att eftersom jämställdhetsarbetet gått så långt, så är det liksom safe att backa lite. Inget kan vara mer fel och frågan är om vi inte måste prata mer med våra unga om bakgrunden till att vi är där vi är idag.

En av mina uppdragsgivare tackade mig idag i ett mejl för att jag hade gett hans kolleger lite feministisk grundkunskap. Jag tänkte nog inte ens på att det var det jag gjorde, det är så lätt att tänka att det här  är sånt som "alla" känner till redan. Men så är det ju förstås inte.

Forskare menar att det finns flera orsaker till att det är en uppåtgående trend. Den dåliga arbetsmarknaden är en av dem, den glorifierade bilden av hemmafrun i Hollywood en annan.

I det avsnittet av Dr Phil som jag tittade på senast, handlade det bland annat om två fall där männen i familjerna höll - som de sa - sina kvinnor i schack. Det handlade om hur deras kvinnor skulle klä sig och hur de borde vara tacksamma och ställa upp - på vad nu maken ville - med tanke på att det var han som såg till att de kunde bo i sitt fina hus. Och det gav mig verkligen rysningar.

Dags för ett nytt ämne i skolan kanske? Jämställdhet och härskartekniker. Det skulle många av oss ha nytta av.

Logga_Blogg24 #blogg24 - 10

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross