Kontakt
15 december 2014

Lucka 15: Maj inglish stinks

LUCKA 15

Det är åter hög tid att författa årets julbrev till vänner och släkt. De jag ser fram emot mest - men också minst - är breven till mina amerikanska släktingar over there. Min ene tremänning, syssling, har jag brevväxlat med i över tio år. Han är helt fantastisk, är självlärd på det svenska språket och vill gärna ha mina julbrev på svenska så att han får träna.

Min andra tremänning som jag har kontakt med behärskar däremot inte svenskan, så där får det bli engelska.

Under mina brevutväxlingar med svensktalande tremänningen har jag ofta önskat att jag finge skriva på engelska, för jag behöver verkligen träna mig på det. Och nu när jag börjat skriva till min nyare kontakt, så inser jag att det minsann inte är någon överdrift... Hua, vad svårt det är att gå över och skriva i ett annat språk. Prata har jag inga större problem med, men då har jag ju också möjlighet att fylla på med gester, ögonkontakt och röstläge.

Nu ska mina engelska kunskaper räcka till för att färga mina taffliga ord med liv och rörelse. Suck.

Det är intressant det här, att en person som jag, som så gärna använder det skrivna ordet, ändå kan känna mig så helt handikappad i användandet av det. Och det gäller förresten inte bara när jag skriver på engelska.

Det är ju faktiskt med skrivandet som med att stå och prata inför människor. Ju mer man gör det desto lättare går det. Ju lättare det går, desto roligare är det.

Så, vore jag smart skulle jag naturligtvis utöka brevskrivandet med ett påskbrev och ett sommarbrev. Det kanske kan bli en utmaning för 2015...

Logga_Blogg24 #blogg24 - 15

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross