Kontakt
17 december 2014

Lucka 17: Optimist? Javisst!

LUCKA 17

I kväll besökte jag Stenstorp-Skultorp Rotaryklubb och pratade om det som jag så gärna pratar om, hur vi förstärker eller förminskar vårt budskap genom kroppsspråket. Det är lika inspirerande varje gång att få dela med mig av det jag har fått till mig, och locka fram ett och annat igenkänningens skratt.

Som tack för detta fick jag bland det finaste jag någonsin fått. En nål att sätta på kappslaget. Men inte vilken nål som helst.

I just Stenstorp växte Gustaf Dalén upp. Han är en av Sveriges nobelpristagare. Han tog emot nobelpriset i fysik 1912, strax efter att han blivit blind i en explosion när han provade maximal tryckhållfasthet med acetylengastuber. Det hindrade honom inte från att fortsätta leda företaget AGA. En stor del av prispengarna delade han förresten med sig av till de anställda som fick en extra veckolön var.

Han var en riktig kämpe, den där Gustaf - och född optimist! Förutom att han blev blind, så  drabbades han och AGA av stora ekonomiska problem i början av 1920-talet och Gustaf förlorade sin förmögenhet.
- Får jag bara vara frisk så ska här bli goda dagar igen, sa Gustaf till hustrun Elma.

Och jadå, de kom på fötter igen. Men så kom Kreugerkraschen på 1930-talet och som så många andra drabbades även Gustaf hårt ekonomiskt.

Då gick han och beställde ett gäng nålar med texten: "VAR OPTIMIST".

optimist

Så fort han mötte någon klagande olycksprofet, tog han fram en nål och fäste på dennes rockslag. Själv bar han också en nål, fullt synlig för alla. En sådan - nytillverkad - nål fick jag i kväll.
- Du verkar redan vara optimist, så du kanske inte behöver den utan kan ge bort den till någon annan, sa Rotarypresidenten när han överräckte nålen till mig.

Men icke, den ska jag bära med glädje. Det kan minsann behövas när världen ser ut som den gör. Det kan bara komma gott ut av att vilja se att allting löser sig.

 
Den där nålen och Gustafs inställning påminner mig om rosa etikett-buset som jag höll på med som 25-årig läkarsekreterare på Akademiska sjukhuset, och om väninnans och min "karriär" som säljare i Båstad. Men det berättar jag mer om i morgon.

Logga_Blogg24 #blogg24 - 17

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross