Kontakt
5 december 2014

Lucka 5: Livsviktig lucköppning

LUCKA 5

Idag inledde jag dagen med en mindre angenäm, men faktiskt livsviktig koll. Nästan som en lucköppning skulle man kunna säga. Och nu får känsliga herrar ursäkta, men det här är något vi så sällan pratar om, vi kvinnor och om sanningen ska fram så har nog ni, herrar, större kunskap om den här regionen än vad vi själva har.

Ja, det var alltså dags för den regelbundna cellprovstagningen. Halleluja för sjukvården som arbetar profylaktiskt för att upptäcka livmoderhalscancer innan det blir nåt. För några år sedan förlorade jag en vän just i den här sortens cancer - eller rättare sagt sviterna av den (det verkar oftare vara den tuffa behandlingen som går tuffast åt offren, känns det som...). Hur som helst, det har naturligtvis gjort att jag verkligen inte missar en cellprovstagning även om det är bland det värsta som finns att lägga sig i den där gynstolen och fläka upp benen.

Men barnmorskan förgyllde verkligen den här dagen. Och förutom den sedvanliga pedagogiken runt om kring provtagningen så passade hon också på att ge ett omdöme om det hon såg.
- Jag brukar göra det, sa hon, för det är ju ingenting som vi själva har koll på.

Nej, det är något speciellt med att ha de där organen så väl gömda. Visserligen har vi sluppit att bli jämförda i duschen som grabbarna, men det har också hållit oss tämligen okunniga om att vi faktiskt skiljer oss åt en hel del. Enda sättet att få syn på till och med de yttre delarna är att utrusta sig med spegel, alternativt bli en hejare på yoga. Och hur ofta gör vi det? Tar en spegel och studerar härligheten?

Ännu värre är det förstås med det inre och det är väl kanske lika bra, men barnmorskan kunde tolka både hur min förlossning var för snart elva år sedan och hur jag praktiserade (eller inte) knipövningar.

Så, nu ska jag inte plåga er mer med detaljer om mina privata delar, men tanken slog mig att det verkligen är så privat att många av oss svävar i fullständig okunnighet om en en så viktig del av oss själva. Och lucköppning var det, en titt in i det som annars är dolt.

 

#blogg24 - 05

 

Logga_Blogg24

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross