Kontakt
25 april 2017

Lycklig i PK-träsket

Jag jobbar ju med kommunikation och fascineras över hur vi kommunicerar med varandra och hur olika grupper väljer olika sätt att kommunicera och hur orden används.
För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att jag inte vill bli skyddad av medborgargarden eller medelålders och gamla gubbar som tycker att de vet bäst och agerar på eget bevåg. Jag hade dessutom taggat inlägget med taggar jag brukar undvika, men det var intressant att se om det skulle locka till sig några av dem som gärna ger sig in i diskussioner och sedan gör trådarna till sina egna. Och jo tack, det skedde även här.

Kommentarerna var dessutom skrivna på det viset som jag ofta ser, få versaler, många punkter ... och sedan till slut, kom det som så ofta används som ett skällsord: PK. Och inte bara det utan PK-träsket.

Och tänk, jag blev nästan glad. För det är precis där jag vill vara. Jag har ingenting alls emot att vara vare sig politisk eller korrekt.

Låt oss se. Vad betyder egentligen PK? Så här skriver Wikipedia:

Politisk korrekthet, alternativt PK, är en nedsättande beteckning på en inställning där man är överdrivet noggrann med att följa rådande politiska värderingar[1] och att följa den dominerande trenden i samhällsdebatten[2].

Intressant. Jo, jag förstod ju att PK var tänkt som nedsättande. Men för mig känns det inte ett dugg nedsättande. Det stämmer att jag trivs bra med att följa rådande politiska värderingar - om dessa är demokrati, jämställdhet, integration. Det gläder mig att mina meningsmotståndare fortfarande anser att "mina" värderingar är de som dominerar samhällsdebatten.
Hur står det sen då?

Mer specifikt i västvärlden idag menas med begreppet "politisk korrekthet" vanligen en strävan att undvika att på ett sätt som kan uppfattas som negativt särskilja människor utifrån kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera.[3][4]

Japp, det är klockrent. Jag är verkligen PK. Skönt!
Hur är då motsatsen, alltså PIK - politisk inkorrekthet. Wikipedia fortsätter förklara:

Med begreppet politisk inkorrekthet, avses en inställning där man opponerar sig mot rådande politiska värderingar. Mer specifikt avses ofta en inställning där man inte bryr sig om huruvida man uttrycker sig på ett sätt som kan uppfattas på ett negativt sätt peka ut en grupp utifrån exempelvis kön, etnicitet eller sexuell läggning

Hm. Okej. Jaha. Japp. Nämen, jo... det var djupt. Det som är viktigt för den här gruppen debattörer som gärna tar till PK och PK-träsk som skällsord, är att de opponerar sig "mot rådande politiska inställningar". Men... de är ju jättenoga med att hävda att deras åsikter är de som de flesta har innerst inne. Bara att vi inte vågar medge det.

Borde inte de politiskt inkorrekta egentligen vara politiskt korrekta då?

Träsk är förresten en typ av våtmark, som ofta finns i anslutning till sjöar eller vattendrag. Vatten är, så vitt jag vet, en förutsättning för de flesta sorter av liv. Jag är tacksam över att jag inte är politiskt inkorrekt i ett näringsfattigt ökenlandskap, utan glad och stolt över att vara en politiskt korrekt kvinna i en livskraftig miljö. Och inte är jag ensam heller.

 


Detta är inlägg 57 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross