Kontakt
5 mars 2015

Modet ser liksom olika ut

Undrar när det egentligen vände, tänker jag när jag struttar nerför vår grusgång till bilen. För en gångs skull har jag kängor med lite högre klack och jag känner mig genast begränsad, eftersom jag inte kan stövla på som jag brukar.

På 1700-talet pyntade herrarna ut sig med silkesstrumpor, klackskor och mycket volanger och tjafs runt handlederna. Men numer är det väl ändå väldigt sällan som vi ser en karl och tänker: stackarn, det där ser då inte så bekvämt ut. Ja, det skulle möjligen vara vid en frackmiddag då, eller om de har jeans som hänger nere på halva rumpan.

Hur gick det där till, egentligen? Hur har männen lyckats få till ett mode som tillåter att de är aktiva och kan röra sig fritt, medan kvinnors mode visserligen ger våra lungor möjlighet att andas - till skillnad mot på korsetternas tid - men gör det smått omöjligt att springa ikapp bussen. Eller ifrån en förföljare...

Jo, jag vet, det är ingen som tvingar oss att köpa skor med decimeterhöga klackar, som man bär bäst sittandes på en hög barstol. Men nu är då kulturen sådan att det som anses attraktivt och kvinnligt i vår tid är höga klackar och det är inte så lätt att bryta mot sådana mönster, som man kunde önska.

IMG_6663

När maken fyllde jämnt för några år sedan slog jag själv till på ett par - för mig - hysteriskt höga klackar. En storlek för små var de, men det var extrapris och jag insåg ju att jag ändå inte skulle kunna gå i dem särskilt länge. Det snyggaste på dem är faktiskt sulorna. De är lila, för ja, jag är väl inte den enda som inte kan gå i dem. Nej, i dem gör man klokast att drapera sig på en divan och vifta med sina små kvinnliga 39:or och vara lite allmänt hjälplös. Så det gjorde jag. En kvart, eller så. Sedan bytte jag om till mina mer realistiska skor.

Nåväl, i morgon blir det i alla fall inga klackar på fru Hallgren, det är en sak som är säker. Jag planerar att hålla mig i rörelse och är hellre på tå mentalt än rent fysiskt.

 

blogg100-logotype#blogg100 5 av 100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross