Kontakt
11 augusti 2016

När religionen tar över - igen

Dag 137

Kristendom vs islam. Är det så vi vill ha det? Det gör mig ganska less att se hur vi backar tillbaka till ett samhälle där religion får ett allt större utrymme i debatten. Jag tror vi skulle vinna mycket på att tänka ett steg till.
Det är intressant - och ganska ledsamt - att se vilka argument som smäller högst i vissa debatter, kom jag att tänka på när en gammal nyhet delades på sociala medier. Hur ofta kollar vi egentligen datum på en "nyhet" som delas i sociala medier? Häromdagen föll ögonen på en nyhet om att Tchad skulle förbjuda niqab och burka. Nyheten kom från SVT, det var bara det att den var över ett år gammal... Det skulle vara intressant att veta hur det gick. Anledningen till förbudet var att terrorister kunde kamouflera sig i en burka och en månad efter SVT:s nyhetsrapportering om förbudet, så dödades 11 personer i Tchads huvudstad. Självmordsbombaren bar burka.

Alla anledningar att få bort burkan och niqaben är väl bra, tänker jag. Men personligen är det inte på grund av terroristhotet, som jag skulle vilja avlägsna dem, utan för att det är helt befängt att sätta påsar över kvinnor, vare sig det gäller att blidka någon gud eller man. Det är väl verkligen att degradera såväl män som kvinnor?

Det finns naturligtvis många kvinnor som själva väljer att bära burka. Eller i alla fall tänker att de väljer det själva. Precis som gifta kvinnor lite drygt hundra år tillbaka i tiden alltid täckte sitt hår här i Sverige. Fanns inte på kartan att en kvinna i folkdräkt skulle vara barhuvud om hon var gift, inte. Det är inte så långt borta i tiden... Då hade också kyrkan ett mycket större inflytande över människor och samhälle. När mina farföräldrar lämnade Sverige i början av 1900-talet, skrev kyrkans representant på ett papper att det var okej att de reste.

Kristdemokraten Lars Adaktusson skriver i en debattartikel, att de kristna värderingarna ligger till grund för det samhälle vi har idag. Det är visserligen till stor del sant, men jag är skeptisk till att vi ska vrida tillbaka klockan så många varv. För däremellan har vi haft ett samhälle som framför allt har byggts på folkbildning. Vi ska vara stolta över att vi bor i ett land där vi har nio års skolplikt för ALLA och där 99 procent av eleverna läser vidare på gymnasiet och därifrån går 60 procent vidare till högskolestudier.

Sverige är ett sekulariserat land och det får bland andra Adaktusson att låta som något negativt. Jag vill hellre se det som ett tecken på att vi har gått ett steg längre i vår utveckling. Kyrkan får gärna finnas kvar med alla olika trosinriktningar, för dem som finner stöd, tröst och hopp i det. Jag hör till dem som gladeligen betalar min kyrkoskatt, går till kyrkan hyfsat regelbundet även om jag sällan går på gudstjänster. Men jag vill inte ha tillbaka kyrkan som en stark maktfaktor.

Utbildning, utbildning och utbildning - det är receptet för ett jämställt samhälle. Ett jämställt samhälle är grunden för ett framgångsrikt näringsliv, en sund samhällsekonomi och dessutom blir det då lättare - tror jag - att stå emot populistiska vindar. Vare sig de vill tvinga på oss burkor eller förbjuda dem.

 

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross