Kontakt
21 mars 2014

Netikett - ett bortglömt begrepp #Blogg100, 20 av 100

Jag är en hängiven Facebookare, bloggar uppenbarligen, twittrar lite och är ny på Instagram. Med andra ord, jag hör till dem som ofta utnyttjar sociala media.

När nätet var nytt pratade vi ofta om netikett, hur man skulle uttrycka sig på nätet. Det verkar som om det är ett helt passerat stadium. Men, hur uttrycker sig folk, egentligen? Vad är det för ton vi har mot varandra? Och det, oavsett om vi känner människan vi tilltalar, eller ej.

Jag pratar inte specifikt om nättrollen. De har ett beteende som är ännu värre och som förtjänar ett eget kapitel. Nej, jag talar om människor som med eget namn kommenterar andras inlägg på ett sätt som fullständigt får mig att baxna!

Det är nedlåtande, förlöjligande, anklagande och bittert. Det är som om nätet har blivit ett ställe där vi äntligen ska kunna häva ur oss all den skit vi bär på - utan att vi behöver ta ansvar för det. Är inte det märkligt?

Hur det skulle se ut/låta om vi gjorde så i verkliga livet, vågar jag inte tänka på. Jag får erkänna att jag är lite orolig för att vi blir så bekväma med det på nätet, att vi för över samma beteende sedan när vi möter någon öga mot öga.

Det finns de som hävdar att det är allas vår rätt att häva ur oss vad vi vill, att bli precis så förbannad som jag vill mot den jag vill. Jag håller inte med.  Jag tycker det är allas vår rätt att bli bemötta med respekt och omtanke.

Det där med att räkna till tio innan man svarar kanske skulle vara en enkel regel även för oss som kommenterar på nätet?

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross